Hyperpigmentering på overleppen skyldes vanligvis det som kalles melasma. Foto: Panther Media
Hyperpigmentering på overleppen skyldes vanligvis det som kalles melasma. Foto: Panther MediaVis mer

Har du fått «sommerbart»?

Det er ikke alltid brunfargen blir slik du håper.

Sommeren er over, og kanskje har du fortsatt litt frisk brunfarge igjen på kroppen. Men er du blant dem som fikk mer farge enn du hadde håpet på?

Det vil si, er fargen konsentert på hudområder du helst ikke skulle ønske var mørkere enn andre?

Brun stripe på overleppen

Noen ender nemlig opp med såkalt «sommerbart» - altså med sterkere pigmentering på overleppen enn ellers i ansiktet.

Hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no forklarer fenomenet:

Hyperpigmentering på overleppen skyldes vanligvis det som kalles melasma. Det er en økt mengde pigment som fremprovoseres av ultrafiolett lys (sollys).

Noen har tendens til å få dette, og kvinner er oftere rammet enn menn. Hos de fleste vil symptomene bli mer uttalte om sommeren, og pigmentet avblekes om vinteren.

Økt pigmentering kan også forekomme som et ledsagende fenomen til blandet bindevevssykdom, men da som regel på en større del av kroppsoverflaten.

Les også: Dette er ikke en pigmentflekk

Slik unngår du pigmentbarten

Det viktigste i behandling av melasma er å beskytte seg mot solen. All annen behandling vil mislykkes om man ikke er veldig nøye med dette, skriver hudlege Guldbakke.

Daglig bruk av faktor 30+ er anbefalt. Det finnes enkelte kremer, på resept, som kan gi avbleking. Mest brukt er trolig pigmanorm og finacea (azealinsyre).

Artikkelen fortsetter under annonsen

En må brukes disse kremene i 2-3 måneder før man ser noe resultat, og det er vanskelig å spå hvilke som har effekt i forkant.

Les også: Dette er ikke en vorte

I første omgang må legen du går til undersøke huden din. Konsulter gjerne en hudlege også. Her vil man konstatere diagnosen, og om det faktisk er melasma du er rammet av. Deretter kan det settes opp en plan for hudbehandling med solbeskyttelse og et av produktene som er beskrevet over.

Lommelegen.no er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.