Hvis man holder denne stillingen for lenge svekkes blodtilførselen til nerven som går fra albueleddet. Foto: colourbox.com
Hvis man holder denne stillingen for lenge svekkes blodtilførselen til nerven som går fra albueleddet. Foto: colourbox.comVis mer

Har du fått mobilalbue?

Jo mer du prater jo verre blir det: Mobilen kan skade nerve i armen.

Ekspertene har lenge snakket om ”mobil-tommel”. Flere millioner briter lider visst av skader i tommelen og andre fingre i forbindelse med teksting på mobilen, har Reuters tidligere meldt. Dette har fått navnet repetitive strain injury (RS) – altså repetert belastningsskade.

Nå rapporterer ortopeder om flere tilfeller av ”mobil-albue”, melder CNN. Legene ser flere og flere pasienter med skade på en viktig nerve i armen, som har blitt overbelastet fordi armen har vært bøyd for lenge.

Har du sendt mange sms-er i dag? Da bør du lese dette!

Les også:
Den kan gi deg utslett
Mobilen kan skade fosteret
Mobilen som personlig trener
Mobilen kan skade hørselen

Holder telefonen til øret

Når mobilbrukere holder telefonen opp mot øret, vil en nerve som strekker seg fra undersiden av albueleddet og som kontrollerer de minste fingrene, bli aktivert. Hvis man holder denne stillingen for lenge, svekkes blodtilførselen til nerven.

- Det neste som skjer er at nerven får en slags kortslutning og du kjenner prikking og kiling i ringefinger og lillefinger, forklarer Dr. Peter J. Evans, som er ekspert på hender ved en klinikk i Ohio.

Hans råd er å bytte arm før det blir enda verre. For utvikler problemet seg kan hendene til slutt bli så svake at det kan være vanskelig å åpne krukker og spille instrumenter. Det blir også vanskeligere å skrive og taste på PC-en.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du musearm

- Mange med denne nerveskaden får en helt uforståelig skrift, sier Evans.

Les også: Beskyttelse mot mobilstråling

CNN forteller om en kvinne som fikk numne hender etter å ha brukt mobiltelefonen i timevis.

Følte at kroppen kollapset

- Det var vanligvis når jeg holdt noe annet at jeg merket kilingen. Og det ble bare verre. Tilslutt gikk jeg rundt og var usikker på om jeg holdt mobiltelefonen i hånden eller ikke, forteller Donna Malloy, som følte at hun plutselig var blitt gammel og at kroppen falt sammen.

Kan du høre dette?

En ortoped som er talsmann for den amerikanske ortopedforeningen, American Academy of Orthopaedic Surgeons, forklarer i likhet med Peter J. Evans at overdreven mobilbruk kan gi for mye belastning på nerver i albueleddet. Dr. Leon Benson forteller også at nervene kan få både skader og arr hvis armen strekkes for mye på en ugunstig måte.

Men burde ikke nervene våre tåle å bli strukket og bøyd litt?

- Jo, det er designet for å kunne gjøre nettopp dette. Men det er ikke normalt å være i en stilling som krever at nerven blir strukket i en time, sier Benson, ifølge CNN.

I de fleste tilfeller kan mobilalbue forhindres ved å variere måten du bruker mobiltelefonen, men i Malloy sitt tilfelle måtte det en operasjon til. Det er fordi det utviklet seg til tilstanden kapaltunnelinfeksjon, som berører nervene i håndleddet.

Ekspertene presiserer likevel at det ikke er farlig å bruke mobiltelefon.

Bruk sunn fornuft

- Det er som all annen sportslig aktivitet. Du kan slå en ball på en driving range, men ikke 300 ganger, for da blir du øm. Ha sunn fornuft og ikke snakk i telefonen i timevis, råder Benson.

Etter operasjonen ble Malloy mye bedre. Hun bruker fremdeles mobiltelefon, men bruker bluetooth når hun snakker.

Det er ikke bare overdrevne mobilbrukere som får karpaltunnelsyndrom. Les mer fakta om sykdommen i tabellen:

Karpaltunnelsyndrom (Fakta om karpaltunnelsyndrom)
 
 • Karpaltunnelsyndrom forekommer hos 3 - 4 prosent av den voksne befolkningen,
  oftere hos kvinner enn hos menn. Forekomsten øker med økende alder.
 •  
 • Enkelte yrkesgrupper er mer utsatte enn andre, som servitører, frisører, skribenter, maskinoperatører, renholdere osv. Enkelte får tilstanden under svangerskapet.
 •  
 • Karpaltunnelsyndrom kan også skyldes andre sykdommer eller skader. Det kan
  være forandringer etter et beinbrudd i området (håndleddsbrudd), medfødt tranghet, lavt stoffskifte, og diabetes.
 •  
 • Vanlige symptomer er: smerter, prikking, nummenhet og følelsestap, særlig i langfinger og pekefinger, lammelse og svinn av muskelmasse i tommelen, nedsatt kraft ved klemming av tommel mot lillefinger og nedsatt kraft når tommelen, pekefingeren
  og langfingeren bøyes. Symptomene øker ofte om natten.
 •  
 • For noen holder det med en kortisoninjeksjon, og i noen tilfeller hjelper det med gipsing eller ultralyd.
 •  
 • Noen ganger vil pasienten opereres. Inngrepet foregår i lokalbedøvelse og tar ca. 10 minutter.
 •  
 • Tilstanden vil hos cirka 1 an 3 være forbigående og bli bra av seg selv.
 • Kilde: Pasienthåndboka