Har du et gammelt og ødelagt vaffeljern liggende?

Du kan klage i fem år etter kjøpet, uansett hvor billig det var!

<b>SKAL VARE: </B>Vaffeljern trenger ikke å koste allverdens, men de skal fortsatt vare i fem år, slår Forbrukertvistutvalget fast. Foto: JOHNER (RM) / NTB SCANPIX
SKAL VARE: Vaffeljern trenger ikke å koste allverdens, men de skal fortsatt vare i fem år, slår Forbrukertvistutvalget fast. Foto: JOHNER (RM) / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste har et vaffeljern liggende i en skuff. Men ikke alle bruker det nødvendigvis ukentlig.

Så hva skjer når du finner fram jernet, bare for å oppdage at det ikke lenger fungerer?

Er det under fem år siden du kjøpte det, kan du kreve å få gratis reparasjon eller et helt nytt jern. Det slår nemlig Forbrukertvistutvalget (FTU) fast i et rykende ferskt vedtak.

LES OGSÅ: Slik takler du «sorry, det der er en slitedel og dekkes ikke av garantien!»

«Produsenten bestemmer!»

En kar fra Hønefoss oppdaget at Wilfa-vaffeljernet hans bare varmet på den ene siden, tre år etter å ha kjøpt det for 499 kroner. Han klagde derfor til butikken, men fikk ikke gjennomslag.

- Wilfa har sagt at reklamasjonsfristen på vaffeljernet bare er to år, hevdet butikken, og ville derfor ikke undersøke saken nærmere.


Kunden klagde til Forbrukerrådet, og saken gikk videre til FTU. Utvalget gir nå mannen medhold og krav på et nytt vaffeljern. Det er ikke opp til produsenten å bestemme reklamasjonsfristen, understreker FTU.

LES OGSÅ: Vi har testet vaffelmiks – testvinneren er veldig mye bedre

Derfor gjelder fem år

Forbrukerkjøpsloven sier at en reklamasjon må skje senest to år etter kjøp. For ting som skal vare «vesentlig lengre», er reklamasjonsfristen fem år. Du finner ingen lister i lovverket om hvilke produkter dette gjelder, da dette styres av rettspraksis, blant annet fra FTU-avgjørelser.

«Utvalget bemerker at et vaffeljern, selv i lavere prisklasser, må anses å ha en forventet levetid betydelig lengre enn to år» skriver FTU i sin vaffelavgjørelse.

Og vips, så er det bestemt at det er fem års reklamasjonsfrist på vaffeljern. Og at det ikke spiller noen rolle hvor mye vaffeljernet kosta, slik vi har sett eksempler på tidligere.

LES OGSÅ: Slik går mobilene våre i stykker, og slik går det med klagene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!