Har du ennå ikke skaffet deg digital postkasse?

Og nei, det er ikke det samme som e-post.

<b>VIKTIG POST:</B> Digitalpost er sikrere enn e-post, og gjør at du kan lage deg et oversiktlig arkiv over dokumenter og viktig informasjon fra det offentlige. Foto: E-BOKS
VIKTIG POST: Digitalpost er sikrere enn e-post, og gjør at du kan lage deg et oversiktlig arkiv over dokumenter og viktig informasjon fra det offentlige. Foto: E-BOKSVis mer
VIL IKKE: Et klart flertall av de som svarte på vår uformelle leserundersøkelse i vinter, ville slett ikke ha digitalpost. Foto: DINSIDE
VIL IKKE: Et klart flertall av de som svarte på vår uformelle leserundersøkelse i vinter, ville slett ikke ha digitalpost. Foto: DINSIDE Vis mer

Stat og kommune ønsker at du og jeg skal motta all informasjon fra dem elektronisk. Men hittil har bare rundt 500.000 nordmenn aktivt opprettet såkalt digital postkasse.

Tatt i betraktning av at vi er ca. 4.1 millioner personer over 16 år her i landet, er dette et beskjedent antall. Og da vi i november i fjor spurte leserne våre, svarte hele 59 prosent «nei, jeg nekter!».

INGEN TVANG: Staten vil fra nyttår sende deg all informasjon elektronisk. Du kan likevel fortsette å motta alt på papir. Foto: DIGIPOST
INGEN TVANG: Staten vil fra nyttår sende deg all informasjon elektronisk. Du kan likevel fortsette å motta alt på papir. Foto: DIGIPOST Vis mer

Vi får håpe for våre myndigheters del at den labre interessen ikke skyldes sivil ulydighet.


LES OGSÅ: Nå kan staten kreve deg for penger via nettet

- Enveiskommunikasjon var et bevisst valg

Mange lurer likevel på hvorfor myndighetene skal lage sitt eget system for digital post når de fleste nordmenn jo allerede har en eller flere vanlige e-postadresser både privat og på jobb.

En digital postkasse er likevel ikke helt det samme som vanlig e-post. Sikkerheten er høyere, og systemet går bare den ene veien. Du kan med andre ord ikke svare eller bruke den digitale postadressen som avsenderadresse. Har du noe å klage på, må du fortsatt inn på en nettside og fylle ut et skjema.

- Dette var et helt bevisst valg, fordi virksomhetene i størst mulig grad ønsker at det de får inn skal være strukturert, forklarer seniorrådgiver Stig Hornnes i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) i en e-post til Dinside.

LES OGSÅ: Digipost vurderer betaling

Slipper mas og spam

Et slikt enveissystem som ikke er koblet til e-postsystemet på Internett for øvrig har noen opplagte fordeler.

Du får ikke ukrainske ekteskapstilbud, meldinger om at du har vunnet en formue i Nigeria eller tilbud om storpartikjøp av kinesiske LED-lyspærer her. Slekt og venner er fraværende, og jobben din plager deg ikke med annet enn forhåpentligvis hyggelige lønnsslipper.

SPAM-FRI: Med digitalpost slipper du nigeriabrevene. Foto: DIGIPOST
SPAM-FRI: Med digitalpost slipper du nigeriabrevene. Foto: DIGIPOST Vis mer


Fakturaer på varer du har kjøpt kan derimot komme inn i postboksen dersom butikken du handler i er samarbeidspartner. Det samme kan leiekontrakter, forsikringspoliser og skjøte ved kjøp av bolig.

LES OGSÅ: Få kvitteringen elektronisk

Staten må over fra nyttår

Innen første kvartal neste år må alle statlige virksomheter ha gått over til denne formen for post. Men for privatpersoner er det ikke satt noen frist, og dermed kan du også etter 1. januar 2016 velge om du vil motta informasjon på papir eller digitalt.

- Vi gjør ikke som i Danmark, der overgangen til digital post skjer etter pålegg fra staten og med én utvalgt aktør. Her i landet er overgangen frivillig, og vi lar det være opp til markedet å tilby slike tjenester, sier Hornnes.

LES OGSÅ: E-boks klar for Norge

To å velge mellom

MOBIL: E-boks er den eneste av de to som har støtte for Windows Phone. Foto: E-BOKS
MOBIL: E-boks er den eneste av de to som har støtte for Windows Phone. Foto: E-BOKS Vis mer

Det er to systemer for digitalpost som konkurrerer, Postens Digipost og E-boks, som eies av Nets og Post Danmark.

Sistnevnte har hele ni millioner brukere i Norden, og er den leverandøren som danskene har valgt.

Det norske systemet er konsesjonsbasert, og dermed kan ifølge Stig Hormnnes andre aktører komme på banen framover.

Digipost er klart størst, og kunne i mai i år skilte med en halv million brukere. E-boks hadde på samme tidspunkt fått med seg 200.000 nordmenn.

LES OGSÅ: Staten vil ha slutt på papir

Slik gjør du

BEKREFTELSE: Du må si ja til å få all post fra det offentlige i postkassen. Foto: TORE NESET
BEKREFTELSE: Du må si ja til å få all post fra det offentlige i postkassen. Foto: TORE NESET Vis mer

Registreringsmetoden hos de to er ganske lik. Hos Digipost fyller du inn nåværende e-postadresse, samt mobilnummer. I tillegg lager du passordet du ønsker å bruke.

Så blir du bedt om å gå inn på BankID på samme måte som du gjør når du skal inn i nettbanken din - med kodebrikke eller kode via mobil (fungerer ikke alltid).

Deretter får du en e-post som ber deg bekrefte. Første gang du går inn, blir du spurt om du ønsker å motta all offentlig post på denne adressen. Svarer du ja, blir meldinger fra myndigheter og andre som har avtale med Digipost sendt deg denne veien.

Du får også tildelt en egen e-post-adresse med dette formatet;

fornavn.etternavn#84XC

Den er kanskje ikke så lett å huske, men det er ikke meningen heller. Dette er adresse du vanligvis ikke trenger å oppgi - den viktige posten kommer inn av seg selv uansett.

Hos konkurrenten E-boks skjer registreringen med fødselsnummer og BankID eller annen elektronisk ID.

Begge har mobil-apper både for iOS og Android. E-boks har i tillegg app for Windows Phone. BankID på mobil fungerer ikke. Du må med andre ord inn med kodebrikke eller kode tilsendt på mobil (som må komme fra BankID og ikke fra banken din).

Begge er gratis, og begge kan brukes om hverandre. Men du må velge én av dem for offentlig informasjon. Dette kan du ikke få i begge.

Mer detaljert informasjon får du på Norge.no.

BankID eller en av de andre? Velg riktig identitet

Og hva om jeg fortsatt nekter plent?

NEKTE: Du kan reservere deg mot elektronisk stat- og kommunepost. Foto: DIFI
NEKTE: Du kan reservere deg mot elektronisk stat- og kommunepost. Foto: DIFI Vis merSå lenge du ikke har registrert e-post-adressen hos det offentlige, får du papirkonvoluttene fra stat og kommune i den grønne postkassa ved veien eller i oppgangen din som før.

Men selv om du allerede har registrert deg digitalt hos myndighetene, kan du likevel slippe unna.

Du kan reservere deg mot all nettkommunikasjon med stat og kommune ved å skrive inn fødselsnummeret ditt på denne nettsiden.

Du kan også ringe 800 30 300.