Har du en småsjef i huset?

Barn er blitt mer sjefete, men er de mer selvstendige av den grunn?

Dagens foreldre gir barna sine mer frihet hjemme, men de holder dem i strammere tøyler utenfor huset enn før.

Dette er helt motsatt av det som ble ansett som god oppdragelse for noen tiår siden.

Er barna dine bortskjemte?

Konklusjonen kommer som følge av en kvalitativ studie utført av Markella Rutherford ved Wellesley College i Massachusetts. Hun har blant annet gransket 300 rådgivingsspalter publisert i magasinet Parents mellom 1929 og 2006.

Les hele studien her!

Utrygt utemiljø

Mange barn vokser opp på sterkt trafikkerte steder, med mange ukjente mennesker og høyere grad av kriminalitet enn før. Organiserte aktiviteter for barn krever som regel voksnes nærvær. Fri utendørslek anses som utrygt.

- Dagens foreldre har en hverdag som krever nærmest konstant nær-overvåkning av barna, sier Rutherford.

- De tillater imidlertid barna å uttrykke sine meninger, diskutere avgjørelser og være uenige. Dette kan godt være en kompensasjon for barnas manglende mulighet til å bevege seg fritt utendørs og delta i nærmiljøet på egne premisser.

Innendørsfriheten barna får kan være en årsak til at besteforeldre klager over at barnabarna deres er «ute av kontroll».

Sinte foreldre skjemmes

Fra lydighet til krangel

På 1950-tallet ble foreldre rådet til å oppdra barna til å være lydige, til å hjelpe til med daglige gjøremål i hjemmet og til å ta vare på andre familiemedlemmer. Utenfor huset sto imidlertid barna fritt til å leke som de ville.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette bidro i stor grad til at barna vokste opp til selvstendige individer, som klarte seg godt både i og utenfor hjemmet.

I dag rådes foreldre til å la barna fritt få uttrykke seg selv, selv om det betyr at barna opponerer og krangler med foreldrene.

Bortskjemte gutter blir vinnere

Barna lærer ifølge Rutherford å hevde seg selv og sine behov i nære relasjoner, men de får liten erfaring med å klare seg alene i møte med andre. Foreldrene er alltid til stede, noe som hemmer en selvstendig utvikling.

Barn er altså blitt mer sjefete, men mer selvstendige blir de ikke av dagens oppdragelsesmetoder.