Har du en farlig fødselsdag?

Fødselsdatoen din kan påvirke risikoen du har for å utvikle alvorlige psykiske problemer. Er du født i en farlig måned?

Fødselsdagen kan påvirke risikoen for å få alvorlige psykiske sykdommer som schizofreni, anoreksi eller alkoholisme. Årsaken er ikke klar, men tendensen er i noen tilfeller tydeligere jo lenger nord i verden vi kommer, melder magasinet New Scientist.

De har sett på flere undersøkelser av sammenhengen mellom fødselstidspunkt og sykdommer. Blant annet viser de til en britisk undersøkelse av 25.000 mennesker som viser at risikoen for selvmord øker med 17 prosent for de som er født i månedene april, mai eller juni. Den samme perioden gir også høyere risiko for å utvikle spiseforstyrrelsen anoreksi.

- Spørsmålet er ikke lenger om sesongsvingninger i løpet av året har betydning for mental helse. Spørsmålet er heller hvorfor og hvordan det skjer, skriver New Scientist.

Er du en tålmodig tyr-kvinne eller en hissig steinbukk-mann? Sjekk din personlighet her:

Årsaken til økningen i risiko er derimot ganske så uklar. En forklaring kan være forskjeller i sollys og produksjon av vitamin D som skjer når huden utsettes for solen. Andre forklaringer kan ligge i nivåene av signalstoffer som påvirkes av sommertid og mørketid.

Les også: Vårens kjærlighets-horoskop

Planlegger fødselen
Risikoen for forskjellige sykdommer er derimot ikke øverst på listen når norske kvinner planlegger barn.

- I forhold til den naturlige syklusen, vil vi få flest fødsler sent på vinteren og tidlig på våren. I dag vil de fleste kunne planlegge tidspunktet med bruk av prevensjon, og da spiller andre ting som sommerferie og slikt inn på fødselstidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men selv om noen sikkert planlegger tidspunktet for fødselen, er det neppe på grunn av risikoen for sykdommer som kommer frem i disse undersøkelsene, mener jordmor Siri von Krogh ved Barnimagen.no.

Sykest om våren
Aprilbarna er blant de som har mest trøbbel, ifølge undersøkelsene. Barn som er født på den nordlige halvkule i februar, mars eller april har høyere risiko for å få diagnosen schizofreni. Og om du er født nord for Oslo, øker risikoen fra 5 til 10 prosent høyere.

Men det betyr ikke at høstbarna får det bedre. Blant annet øker risikoen for å bli avhengig av alkohol hos de som er født mellom september og november, mens risikoen for panikkangst er størst hos de som er født mellom september og desember.

I forhold til seks forskjellige lidelser, er det bare de som er født i januar eller august som slipper helt unna forhøyet risiko, ifølge undersøkelsene.

Les også: Vårsex er aller best

Her er oversikten for hver måned:

Januar: Ingen høyere risiko

Februar: Økt risiko for schizofreni (5 - 10 prosent høyere).

Mars: Økt risiko for schizofreni (5 - 10 prosent høyere).

April: Økt risiko for schizofreni (5 - 10 prosent høyere), økt risiko for selvmord (17 prosent høyere) og anoreksi (13 prosent høyere).

Mai: Økt risiko for selvmord (17 prosent høyere), anoreksi (13 prosent høyere) og for å utvikle dysleksi.

Juni: Økt risiko for selvmord (17 prosent høyere), anoreksi (13 prosent høyere) og for å utvikle dysleksi.

Juli: Økt risiko for å utvikle dysleksi.

August: Ingen høyere risiko.

September: Økt risiko for alkoholisme (lav økning) og panikkangst (8 prosent økning).

Oktober: Økt risiko for alkoholisme (lav økning) og panikkangst (8 prosent økning).

November: Økt risiko for alkoholisme (lav økning) og panikkangst (8 prosent økning).

Desember: Økt risiko for panikkangst (8 prosent økning).

Først opprettet: 26,02.2007
Sist redigert: 30.04.2007