Har du diabetes type 3?

Diabetestallene stiger. Det betyr at opptil 400.000 nordmenn lever med diabetes type 3. Er du en av dem?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge har mellom 150.000-200.000 personer diabetes, og er sterkt økende folkesykdom.

Les også: Tusenvis med diabetes. Test om du er i risikisonen!

Den store økningen man har sett de siste årene, betyr at de fleste har noen med diabetes i familien eller vennekretsen. Ifølge Norges Diabetesforbund lever disse med type 3 diabetes.

Å leve med denne formen for diabetes betyr at personen må sette seg inn i hvordan det er å leve med diabetes. Vedkommende bør vite hvordan mat, fysisk aktivitet, sykdom, stress og medisiner påvirker blodsukkeret og formen til den som har diabetes.

Disse såkalte omsorgspersonene bør også lære symptomene på lavt og høyt blodsukker og vite hva som skal gjøre dersom det oppstår en situasjon der det trengs hjelp.

- Jeg vil anslå at mellom 200.000 - 400.000 er omsorgspersoner for noen med diabetes, som enkelte kaller diabetes type 3, sier professor Pål Rasmus Njølstad ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus.

Sett deg inn i diagnosen
Ifølge Norges Diabetesforbund er det flere viktige tips man kan gjøre for å sette seg inn i den nye diagnosen:

Lær fakta
Diabetes er en kronisk sykdom som skyldes mangel på hormonet insulin og/eller nedsatt insulinvirkning (insulinresistens).

Les også: Stamceller kan erstatte insulinsprøyter

Type1 eller 2?
Type 1-diabetes - også kalt insulinavhengig diabetes - oppstår i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos barn, ungdom og unge voksne. De fleste mennesker som har diabetes, har type 2-diabetes (ikke-insulinavhengig diabetes).

Les også på Lommelegen: Hva er diabetes type 2?

Føling
Dersom vennen din blir plutselig irritert og har symptomer som svette, skjelvinger, uro, sult, frykt og hjertebank er dette sikre tegn på lavt blodsukker – og kalles føling. Dette kan skyldes stress, fysisk aktivitet, alkohol eller at man har tatt for mye insulin og spist for lite mat. Tilby fruktsaft eller frukt, søte drikker eller syltetøy.

Mange synes druesukkertabletter er nyttig. Dersom følingen er alvorlig med tap av bevissthet, må man ringe etter hjelp.

Høyt blodsukker
Når blodsukkeret blir for høyt hos personer med diabetes, kan det skyldes at de har glemt å ta insulin eller tabletter, eller at insulinbehovet er blitt større enn vanlig på grunn av sykdom, feber, skade eller stress.

Tegn på dette er hyppig vannlating, tørste, tørrhet i munn, rask og kraftig pusting og gradvis dårligere allmenntilstand. Man kan oppleve oppkast eller magesmerter samt sløvhet eller bevisstløshet. Ved disse symptomer tilføres insulin som justerer blodsukkeret.

Ta kontroll over blodsukkeret

Blodsukkermåling
Det er viktig for diabetikere å holde et stabilt blodsukkernivå, og man må derfor måle blodsukkeret regelmessig. Dette vil gjøre hverdagen tryggere, fordi man da selv blir i stand til å regulere blodsukkeret i forhold til hva man gjør. Blodsukkermåling gjøres ved hjelp av blodsukkerapparater

Njølstad sitt viktigste råd er å være åpen om sykdommen.

- Mitt viktigste råd når det gjelder omsorg, er at personer med diabetes er åpne om sykdommen sin, slik at personene rundt dem får mulighet til å gi den omsorgen som trengs. På den måten kan flere hjelpe, både psykologisk og faglig, sier han.