Vitaminer og vanlige hudpleieprodukter hjelper ifølge hudlegen ikke mot seborreisk eksem. Foto: Science Photo Library
Vitaminer og vanlige hudpleieprodukter hjelper ifølge hudlegen ikke mot seborreisk eksem. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Har du dette problemet?

Mange sliter med seborreisk eksem . Men nå blir det bedre framover.

Seborreisk eksem er en hudsykdom som ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no rammer svært mange.

Les også: Dette er ikke en vorte

Man får rødhet, flassing, skjelling, fet hud og kløe i «seborreiske» områder. Det vil si hodebunn, omkring nese, kinnene, øyenbryn, ører og noen ganger overkroppen. «Talgflodseksem» er en annen benevnelse på hudlidelsen, skriver Guldbakke.

Blir bedre om sommeren

Alvorlighetsgraden varierer fra person til person. Det er ganske typisk at problemene blir verre utover høsten og vinteren, og bedres om sommeren.

Av årsak mistenker man at en sopp (som alle har i huden) som heter pityrosporum ovale (malassazea) er medvirkende. Utslett ved seborreisk eksem kan ifølge hudlege Guldbakke ha en arvelig komponent, og hissigheten på utslettet vil variere i perioder.

Les også: Sjekk hva som gror på kroppen din

Dette hjelper ikke

Omega 3, 6 og 9 kan nok ha en generell helsebringende effekt, men i motsetning til noen danske forskere tror Guldbakke ikke dette vil hjelpe mot eksem.

Peeling er heller ikke til hjelp for seborreisk eksem. Du bør vaske ansiktet som folk flest, men det er ingen hudvask som vil være behandlende for deg. Heller ingen urtemedisiner.

Seborreisk eksem kan hos noen bli et kronisk problem, da utslettet ofte kommer tilbake. Derfor er det viktig å tilegne seg en sikker diagnose, informasjon og riktig behandling. Her er hudlegens råd:

Dette bør du gjøre

Det er i dag mange behandlinger å velge mellom. Man skal ikke bruke kortison i ansiktet daglig over lengre tid, men i kortere perioder er det helt ufarlig.

Målet med behandlingen blir å finne en vedlikeholdsbehandilng som ikke inneholder kortison. Man må så bruke kortison i perioder der man ikke kommer i mål med dette.

Les også: Plagen ingen tør prate om

1. Du kan prøve en sjampo som heter Selukos. Den inneholder selensulfid som har en gusntig effekt mot seborreisk eksem. En annen sjampo du kan forsøke er Fungoral sjampo. Disse er til god hjelp for mange.

2. For utslett i ansiktet vil nok Fungoral krem være det beste. Et annet alternativ soppdrepende middel er Lamisil, som finnes både i krem- og sprayform. Det kan brukes som et alternativ, og kan være lurt å prøve hvis man føler Fungoral ikke fungerer optimalt.

Er tilstanden svært ille må du nok ty til et kortisonpreparat. Da vil Daktacort være et godt alternativ. Locoid og Hydrokortison er to andre merker som også kan være til hjelp. Man bør da brukes disse 1-2 ganger daglig til utslettet har roet seg, og så starte med vanlig vedlikeholdsbehandling igjen.

3. To nye (og dyrere) kremer heter Protopic og Elidel. De brukes mest i behandling av eksem og inneholder ikke kortison. Det finnes rapporter på at de også kan ha god effekt på seborreisk eksem, og kan derfor også være aktuelle behandlingsalternativer.