Å bedømme egen tannhelsetilstand er ikke enkelt, og regelmessig tannlegekontroll anbefales. Foto: Colourbox
Å bedømme egen tannhelsetilstand er ikke enkelt, og regelmessig tannlegekontroll anbefales. Foto: ColourboxVis mer

Har du dårligst tenner?

Stor norsk undersøkelse om norsk tannhelse avslører hvem som er flinkest og dårligst i klassen.

Alle vet at man bør pusse tennene to ganger daglig, ta tanntråd/bruke tannpirker og ta fluortilskudd, i tillegg til å være forsiktig med brus og søtsaker. Det garanterer ikke null hull, men det øker i alle fall muligheten for å få sunne og sterke tenner.

Men det er nok ikke alle som er like flinke med sine tannpleierutiner.

- Befolkningen i de tre nordligste fylkene har dårligere tannhelse enn folk i resten av landet. De som bor i Nord-Norge går dessuten sjeldnere til tannlege, men har likevel flest tannlegebesøk på grunn av akutte problemer, melder ssb.no. Statistisk sentralbyrå har nettopp kommet ut med nye tall om tannhelsen til nordmenn.

Les også: Pusser du tennene godt nok?

Dårligere helse generelt

Undersøkelser viser at folk i Nord-Norge gjennomgående har dårligere helse enn dem i andre deler av landet, og tall fra Levekårsundersøkelsen i 2008 viser at dette også gjelder for tannhelsen.

Mens åtte prosent av landets befolkning over 21 år har dårlig eller svært dårlig tannhelse, gleder dette 11 prosent av bosatte i de tre nordligste fylkene. De med sunnest tenner er bosatte i Agder, Rogaland og Vestlandet.

Dette bør du vite om hull i tennene

Din personlige tannpleie

Er du flink til å passe på tennene dine? (Avsluttet)
Jeg er ganske flink, pusser tennene to ganger om dagen, men jeg er ikke så flink med tanntråd/tannpirker og/eller fluortilskudd(54%) 490
Ja, jeg pusser tennene flere ganger daglig, tar tanntråd/tannpirker og/eller fluortilskudd.(27%) 245
Nei, jeg er ikke flink med tennene mine! (15%) 132
Jeg vet ikke om jeg er flink eller ikke. (5%) 43
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvor ofte går du til tannlegen?

I tillegg til å ha dårligere tenner går nordlendinger sjeldnere til tannlegen. Bare 63 prosent av voksne (21 år eller eldre) som bor lengst nord hadde besøkt tannlege i løpet av det siste året i 2008, ifølge SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

17 prosent hadde ikke vært hos tannlege på mer enn to år. Tilsvarende tall for resten av landet var henholdsvis 75 prosent (for de siste 12 månedene) og 11 prosent (for mer enn to år siden).

Å bedømme egen tannhelsetilstand er ikke enkelt, og regelmessig tannlegekontroll anbefales, ifølge Helsenett.no. Det varierer fra person til person hvor ofte en bør gå til tannlegen, men tannlege bør konsulteres regelmessig for kontroll og vedlikehold.

Husk at tennene er ditt eget ansvar!

Les også: Hvor ofte skifter du tannbørste?

Hva er årsaken?

Det er grunn til å tro at hyppigheten for tannlegebesøk i den voksne befolkningen over 21 år henger sammen med tilbudet i den private helsetjenesten.

- Denne aldersgruppen skal fremfor alt bruke tannehelsetilbudet i privat sektor, melder SSB, men tall viser at de tre nordligste fylkene har lavest dekning av tannhelsepersonell i den private tannhelsetjeneste. Dekningen er aller lavest i Finnmark. Dette til tross for at dekningen i de nordligste fylkene har blitt bedre fra 2004 til 2008.

Tilfellet er motsatt når det gjelder den offentlige helsetjeneste i Nord-Norge. Her har de høyest dekning. Disse skal imidlertid primært tjene prioriterte grupper og som har krav på gratis tannlegebehandling.

Slik får du null hull!

Selv om personer i Nord-Norge går sjeldnere til tannlege, var det disse som i høyest grad kontaktet tannlege med akutte problemer. 25 prosent av de over 21 år hadde kontaktet tannlege for akutt hjelp det siste året. Den tilsvarende andelen for resten av landet lå på 22 prosent.