Har du brukt litt for mye penger i sommer?

Har du brukt litt for mye penger i sommer?

Her er budsjett-tipsene som kan skape balanse i regnskapet ditt.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn bruker penger mer enn de strengt tatt har råd til.

NAVs telefontjeneste 800GJELD uttalte tidligere i sommer til at de har hatt et økende antall henvendelser om nettopp nedbetaling av kredittkort.

Føler du at du utgiftene dine nærmer seg å bli faretruende høye sammenlignet med inntektene dine? Her er tipsene som kan gi deg kontrollen tilbake.

LES OGSÅ: Her er det penger å spare

Slik får du bedre økonomi

- Bruk sensommeren til å ta fastere grep om økonomien fremover, råder Jannicke Amundsen Bricaud, leder for personmarked i KLP Banken, i en pressemelding.

<strong><b> TIPS:</strong> </b> Jannicke Amundsen Bricaud, leder for personmarked i KLP Banken, råder Dinsides lesere til å ta grep om familieøkonomien nå som sommeren er over. Foto: KLP BANKEN
TIPS: Jannicke Amundsen Bricaud, leder for personmarked i KLP Banken, råder Dinsides lesere til å ta grep om familieøkonomien nå som sommeren er over. Foto: KLP BANKEN Vis mer


- For det er aldri for sent å få bedre styring på eget forbruk, understreker Bricaud. Det krever bare litt innsats i begynnelsen, men så blir det gøy, hevder hun:

- Sett deg noen mål, lag en plan og følg den, er rådet.

Bricaud har laget en liste med tips for deg som ønsker å få kontroll på budsjettet ditt:

LES OGSÅ: Sløser du bort egenkapitalen din?

 • Sett av tid: Det er vanskelig å nå dine økonomimål uten å sette opp et budsjett. Bruk en kveld og sett av minst to timer. Det er enklere enn du tror, men tar litt tid første gangen. Har du en partner bør dere gjøre det sammen. Ofte kan det føles ubehagelig å være åpne om eget forbruk, men dette er en vanesak.
 • Sett deg mål: Målene kan variere, men et tips er: Sørg først for å bygge opp en buffer til uforutsette utgifter. Tommelfingerregelen er at du bør ha et par månedslønninger tilgjengelig på en bufferkonto. Når du har gjort det kan du ha som mål å spare til andre formål og øke avdrag på lån. Hvor mye du klarer å spare avhenger av at du får en oversikt over forbruket.

 • Få oversikten: Hent ut en kontoutskrift fra et par normale måneder (altså ikke ferieukene) og kopier inn transaksjonene i et Excel-ark. Ikke glem regningene du betaler sjeldnere enn månedlig, som for eksempel NRK-lisensen. Så lager du poster for hovedutgiftene: mat, klær, fritid, transport, lån. Sammenlign totalsummen med hva du/dere har i inntekt.

  Hvis utgiftene er høyere enn inntekten bør varsellampene blinke. Selv om du ikke har dette problemet, er det en nyttig øvelse for å se hvor du kan spare penger. Mange får seg en overraskelse når de ser hvor pengene blir av.

 • Planlegg, planlegg, planlegg: Lag et realistisk budsjett på de ulike postene for hvor mye du bør bruke i måneden og hvor mye som skal gå til sparing. Når du har gjort det sørg for at du følger planen. Det er enklere sagt enn gjort, så her er det lurt å skaffe seg en strategi: Går det mye penger til kioskjøp på vei til og fra jobb? La være å gå innom kiosken. Bruker du mye penger på klær, styr unna butikkene og impulskjøp. Sett heller av en fast dag til kleshandling en gang i måneden hvor du på forhånd skaffer en oversikt over hva du og familien trenger.

  Går det mye penger til mat? Gjør faste og færre innkjøp. Ett tips er å lage store porsjoner til middag som du fryser ned eller å innføre en fast "restedag". Her kan du spare mange måltider i uken. Husk også at mange banker har enkle funksjoner i nettbanken som gjør det enklere å spare. For eksempel at du sparer en sum hver gang du bruker kortet.

 • Vær forberedt på at det gjør litt vondt: Alle endringer er ubehagelige. Derfor, ta små steg. Sett deg som mål at du skal prøve planen din en måned, da virker det overkommelig. Når måneden har gått, sett deg/dere ned igjen og gjør opp status, og juster eventuelt tiltakene.
Trenger du en liten oppvekker over hvor mye penger du faktisk sløser bort uten å tenke over det? Da kan i så fall være lurt å ta en titt på Dinsides sløsekalkulator.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge bort sparekontoen

<b>SKAFF DEG OVERSIKT</b> Magnus Selven, investeringsrådgiver og faglig ansvarlig i Skandiabanken, synes det er synd at ikke flere bruker «min økonomi» for å få oversikt over forbruket sitt. Foto: SKANDIABANKEN
SKAFF DEG OVERSIKT Magnus Selven, investeringsrådgiver og faglig ansvarlig i Skandiabanken, synes det er synd at ikke flere bruker «min økonomi» for å få oversikt over forbruket sitt. Foto: SKANDIABANKEN Vis mer


For lat? Få oversikt i nettbanken

Er du derimot av typen som synes det er for slitsomt og kjedelig å sette opp et budsjett, er det flere banker som tilbyr muligheten til å få full oversikt over akkurat hvor mye penger du bruker på ulike varer og tjenester.

Dette kan være et nyttig verktøy når du skal sette deg mål for hvor du bør kutte i budsjettet ditt.

Skandiabanken er en av bankene som har en slik funksjon i nettbanken - den heter «Min Økonomi».

- Målet med «Min økonomi» er å få en oversikt over forbruket, se hvor mye man bruker i forhold til budsjett, samt om man har overforbruk i forhold til inntekt. Funksjonen tar utgangspunkt i kontoutskriften, forklarer Magnus Selven, investeringsrådgiver og faglig ansvarlig i Skandiabanken til Dinside.

Videre sier han at systemet forsøker, i den grad det lar seg gjøre, å kategorisere utgiftene for deg ut i fra brukersted på kortbruk, eller hvem du betaler en regning til. Dersom brukerstedet eller betalingsmottaker ikke ligger i databasen, vil du kunne kategorisere utgiften selv.

LES OGSÅ: Nå skal du velge bank med nesa

Privatøkonomi

Har du laget budsjett for økonomien din? (Avsluttet)
Ja, det synes jeg er hjelpsomt.(41%) 206
Nei, men skulle gjerne gjort det.(26%) 130
Det er så mye man burde gjort...(16%) 82
Nei, det er bortkastet tid.(11%) 54
Ja, men jeg synes det er like kjedelig hver gang.(6%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Jo flere, jo bedre

- Det er dessverre altfor få som benytter seg av «Min økonomi» i dag. Vi tror mange flere enn de som bruker funksjonen i dag ville dratt nytte og hatt glede av det, understreker Selven.

Systemet er selvlærende på tvers av kunder. Jo flere kunder som benytter det, jo bedre vil det bli. Det er bygget opp slik at dersom ti kunder eller mer kategoriserer et brukersted innenfor samme kategori, vil det endres for alle kunder. Den lokale fast food-sjappa kan derfor automatisk havne i kategorien «hurtigmat» for kunde nummer elleve, dersom ti andre kunder har kategorisert den i «hurtigmat»-kategorien tidligere, forklarer han videre.

Går det mer penger ut av kontoene dine enn det kommer inn i løpet av en måned, vil systemet gi deg beskjed om og advare deg mot dette.

Røde søyler betyr at man har hatt et forbruk over budsjett. Det grå feltet viser hva man har å gå på i forhold til budsjetterte tall. Dersom man holder musepekeren over søylene vil det vises detaljerte tall, forklarer Selven.

Her er noen eksempler på hvordan systemet ser ut:


LES OGSÅ: Fem smarte økonomitips alle bør kunne

Skandiabankens sparetips

 • Har du betalt ferien med kredittkort, så prioriter nedbetaling slik at dyre rentekostnader ikke løper.
 • Har du problemer med å betale ned dyr, kortsiktig gjeld? Ta kontakt med banken din for å høre om du kan få avdragsfrihet på et eventuelt boliglån, frem til den dyre gjelden er nedbetalt.
 • Skaff deg en oversikt over faste utgifter siste halvår eller året. På den måten kan du se hva du i snitt har i utgifter per måned. Har du oversikt over de faste utgiftene, vil du se hva du har igjen av månedslønnen din til forbruk og sparing
 • Dersom du alltid lever fra «lønning til lønning» kan det være nødvendig å gjøre noen grep. Kategoriser forbruket ditt for å se hva du bruker penger på. Sett opp en prioriteringsliste på hva du kan droppe og hva som er nødvendig forbruk. Kan jeg eksempelvis droppe kaffen på hjørnet hver morgen?
 • Har du mange abonnementer? Se gjennom dem og vurder om du faktisk har behov for dem. Hvor ofte ser jeg på disse TV-kanalene? Kan jeg kanskje klare meg med bare nett-TV?
 • Bli kjent med gode sparevaner. Sett opp et fast trekk månedlig på lønningsdagen. Sparer du langsiktig kan du vurdere fondssparing.
 • Kilde: Magnus Selven, invisteringsrådgiver og faglig ansvarlig i Skandiabanken.

 • Hvis du likevel ønsker å lage ditt eget budsjett i Excel, kan denne malen fra Sparebank 1 komme godt med.

  LES OGSÅ: Spar tusenvis på et par timer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer