Slik ser altså loppa ut. Den er svært vanlig, men ganske enkel å bli kvitt. Foto: Universitetet i Bergen
Slik ser altså loppa ut. Den er svært vanlig, men ganske enkel å bli kvitt. Foto: Universitetet i BergenVis mer

Har du blitt bitt?

Den våkner til liv når du varmer opp hytta - og er våryr som aldri før.

Når hyttene varmes opp etter en kald vinter er det mange som får insektstikk, spesielt på beina og rundt midjen. Det er fugleloppene (Ceratophyllus gallinae) som har våknet til liv igjen, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Det er stor individuell variasjon med hensyn til hudreaksjonen på loppebitt. Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker lite til dem. Hvis ikke årsaken til loppene fjernes, vil man bli bitt om og om igjen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Les også: Skittent rom med lopper i senga

- I de tilfeller hvor loppene er fanget og sendt inn for identifisering har det oftest vært fugleloppa Ceratophyllus gallinae som har angrepet, sier Ottesen.

- Denne loppa er brunsvart, 2-3 mm lang og sammentrykt fra sidene slik at de seks beina synes å være festet på den ene siden av kroppen, sier han.

- Det er stor individuell variasjon med hensyn på hudreaksjonen på loppebitt. Noen får store merker, andre ingen. Når en familie plages av loppebitt, er det ofte bare noen av personene som får bittmerkene. Dette kan enten skyldes at bare disse personene reagerer allergisk på bittene eller at bare disse personene kommer i kontakt med sprednings-stedet f.eks. en seng under en ventil med fuglereir, ifølge Universitetet i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De formerer seg om våren

Hvor bor fugleloppene?

Ifølge Folkehelseinstituttet holder loppene til i fuglereir med tørt reirklima, som i fuglekasser, under takstein, i ventiler i veggen - og de finnes over hele landet. Noen fuglelopper bor også i hønsehus, men kalles da hønselopper. Andre arter av fuglelopper finnes også.

Om våren formerer fugleloppene seg, og har larver i reir sammen med fugleunger. Fugleloppene formerer seg om våren og har larver i reir med fugleunger, så overvintrer den som voksne lopper i en kokong i fuglereiret.

Fra mars til juni kryper loppene til inngangen av reiret, og hopper mot fugler, mennesker, katter og alle andre som måtte forstyrre reirplassen. Hvis de bommer på vertsdyret fortsetter de å vente på et nytt, og angriper sannsynligvis beina fordi de er nære bakken.

Det er vanlig at katter får lopper på seg, og tar dem med inn i huset. Vel inne kravler loppene av katten, og kan angripe husets andre beboere, inkludert mennesker. Det er ikke kjent med sykdomsoverføring fra fuglelopper til mennesker her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også: Disse bedbugsene bor sannsynligvis i senga di

Ta kontroll over loppene

Det går selvfølgelig an å bli kvitt fugleloppene. Første skritt for å bli fjerne loppene, eller forhindre at de besøker huset ditt, er å bli kvitt fuglereirene. For å bli kvitt fuglereirene må du sprøyte med insektsmiddel i sprayboks på reirstedet før og etter fjerningen - og på gulvet eller bakken under reiret.

Det er ikke å vits å sprøyte rommene i hytta eller i huset. Fugleloppa dør etter en til to uker i oppvarmet innendørsklima. I bolighus tørker den inn og dør uten å formere seg.
Sprøyting av værelser i hytte og hus har ingen hensikt, loppa overlever lenger i uoppvarmede hytter.

Les også: Vegglusen tilbake i fullt monn i Danmark

Hvis du skal fjerne fuglereir bør du gjøre det 2-3 uker etter at ungene er fløyet, da er det minst lopper. Det lureste er å bruke regntøy mens du fjerner redene. Da preller loppene av, og kommer seg ikke inn i genseren din. Husk å legg reiret direkte i en plastpose.

For å bli kvitt loppene fra klær og lignende kan du fryse dem ned for noen timer. Hvis du rister klærne etter frysning skal du være kvitt dem. Hvis du har fått lopper i sengetøyet eller soveposen holder det å riste dem ut.