Har du aldri byttet e-verk?

Stadig har ni av ti strømkunder aldri byttet leverandør. Det er e-verkene veldig glade for, så de trykker smånisser på desemberregningen.

Akkurat her er internett uslåelig: Både aviser, blader og av og til fjernsyn forsøker å fortelle kundene sine hvilke e-verk som for tiden er de billigste. Men hvor er det blitt av den fordømte avisen når du nå engang somler deg til å skulle bytte? Og hvor mye kan du egentlig spare på å bytte fra et e-verk som tar 28 til et som tar 27 øre pr. kilowattime? Og hvordan bytter man, rent praktisk. Pr. telefon? Eller brev? Hva er faksnummeret?

LES OGSÅ:

Det er alltid her, alt sammen

De aller fleste av landets strømtilbydere, i alt 199 stykker, ligger inne i vår strømkalkulator med strømpriser og overføringspriser.

Alle elektrisitetsselgere i Norge plikter å innrapportere sine priser til Konkurransetilynet hver mandag. Kort tid etter er prisene oppdatert i DinSides strømprisliste og i strømkalkulatoren.

Overføringsprisene henter vår dataleverandør Norsk Familieøkonomi fra Norges Vassdrags- og energiverk.

Slik bruker du strømkalkulatoren

Du velger først det e-verket som eier nettet der du skal ha strøm. Det er de fleste steder stadig det gode, gamle e-verket. Deretter forteller du hvilken strømleverandør du har. Nitti prosen har netteieren som strømleverandør. Endelig angir du ditt forbruk pr. år. Siden vi tror mange ikke husker det, kan du i stedet angi hvor stor siste kvartalsregning var.

Så trykker du på "Beregn", og du får opp en kort liste over de fem tilbyderne som faller billigst ut for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bytt direkte fra kalkulatoren!

En gang i fremtiden kan du kanskje ha en såkalt agent i datamaskinen din som skifter strømleverandør om prisforskjellen til din nåværende leverandør blir for stor. Dette krever at e-verkene gir mulighet til forskjellige former for elektronisk bestilling og betaling. Det har såvidt kommet, og vi kommer etter.

Mens vi venter, må vi bestille strømmen pr. telefax eller post. DinSide har imidlertid forsøkt å gjøre denne prosessen lettere. Trykk bare på "Bytt leverandør"-knappen i kalkulatoren, og det kommer opp et vindu du kan fylle ut på skjermen, skrive ut og fakse til leverandøren. Datamaskinen har allerede fylt ut flere av feltene.

Bare "variabel pris"

Det har etterhvert kommet en rekke forskjellige kontraktstyper på strøm. Mest kjent er vel den vanlige, variable prisen som de fleste av oss stadig her, fastpris over 1-3 år og endelig spotpris (spotpris er prisen på kraftbørsen).

Men nå tilbyr noen e-verk en garanti for at deres priser vil holde seg blant de 10% rimeligste (tenk om alle gjorde det). I BKK er det boligforsikring innebakt i strømprisen.

DinSide siterer bare variabel pris. Den har de fleste. Den kan sammenliknes med flytende rente på lån. Den endres som regel ikke uten det kommer et forvarsel på noen uker.

Ta meg til Strømkalkulatoren!