Har dette noe poeng?

Masken er ofte varemerket på en helsekrise. - Kan gjøre vondt verre, sier eksperter.

Enkelte leger i USA går så langt som å si at maskene kan være direkte farlige. De gir falsk trygghet. Foto: Adam Ciesielski
Enkelte leger i USA går så langt som å si at maskene kan være direkte farlige. De gir falsk trygghet. Foto: Adam Ciesielski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er skummelt å se tusenvis av mennesker ute i gatene eller på flyplasser som har dekket seg med blåe, hvite eller grønne masker over munnen.

Forrige uke ble flere millioner masker utdelt i Mexico for å hindre spredningen av svineinfluensa, som nå omtales som influensa A (H1N1).

Men i USA anbefaler ikke Centers for Disease Control and Prevention, som er en etat underlagt Helse- og sosialdepartementet i USA, at man løper ut for å kjøpe masker.

Ifølge dem finnes det lite bevis på at maskene virkelig gjør noe for oss mennesker, skriver Associated Press.

Les alt om influensa A (H1N1):
Ikke kjøp Tamiflu her!
Svineinfluensaen kommer nå
- Skaper unødvendig hysteri
Liten risiko for pandemi
Ikke mer svineinfluensa
Her er svineinfluensa-sangen
Bør du droppe reisen på grunn av svineinfluensaen?

Kan gjøre vondt verre

Enkelte leger i USA går så langt som å si at maskene kan være direkte farlige. Det er fordi noen mennesker vil føle seg trygge med masker, og ta større risikoer som å gå ut i store folkemengder og være dårligere med å vaske hendene, fordi de tror masken beskytter dem.

Dette støttes også av Mexicos helseminister Jose Angel Cordova, som anbefaler befolkningen å gå med masker når de er ute i offentligheten og når de er i områder med mye mennesker, men påpeker også at maskene som staten tilbyr ikke kan hindre spredningen av influensa A (H1N1). Han mener maskene er for porøse, men de vil likevel brukes som et tiltak for å beskytte helsen til allmennheten.

Det anntas at influensa A (H1N1) spres på samme måte som vanlig sesonginfluensa, som skjer gjennom hosting, nysing, eller ved å ta på noe eller noen som er infisert og føre det videre til munn eller nese.

I Norge bekrefter man også at effekten av masker er dårlig dokumentert. Bruken som generell beskyttelse mot influensa er omdiskutert i fagmiljøet.

Slik unngår du smitte

Tar seg oftere til ansiktet

- Et problem kan nemlig være at folk som ikke er vant til å ha på seg slike masker, tar seg oftere til ansiktet og munnen enn de ellers ville gjort. Da kan man i teorien risikere å øke smitterisikoen, fordi man kan ha smitte på hendene sine som overføres til munn og nese. Hvis man likevel velger å bruke munnmaske må man da passe på å unngå å ta seg til ansiktet.

Det sier Siri Helene Hauge, lege ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, til DinSide Helse. Hun legger til at det aller viktigste tiltaket er god håndhygiene og å unngå syke personer.

Masker som legene bruker

Filtermasker, som likner på den typen som medisinsk helsepersonell bruker når de kommer i kontakt med mennesker som er smittet med influensa A (H1N1), gir best beskyttelse, ifølge Yahoo.com. Men slike masker må brukes på riktig måte, og dessuten er de stort sett ikke tilgjengelig i Mexico. De er også dyrere.

Et interessant element med tanke på maskene, er den psykologiske effekten den har – selv om den er porøs og har liten beskyttende effekt. Ved å oppfordre folk til å bruke masker gir man offentligheten et konkret tiltak de selv kan gjøre, og det letter både frykten og fører til at mennesker tar problemet alvorlig, ifølge Yahoo.com.