En god håndvask med såpe kan ifølge FN redde tusenvis hvert år.  Foto: colourbox.com
En god håndvask med såpe kan ifølge FN redde tusenvis hvert år. Foto: colourbox.comVis mer

- Håndvask redder liv

Det er hovedbudskapet på FNs globale håndvaskdag.

Millioner av barn verden over er i dag med på å markere FNs første globale håndvaskdag. Det melder BBC News.

"Vårt budskap er at enkle rutiner, som håndvask, er en av de mest effektive måtene for å forebygge dødelige sykdommer", heter det i en pressemelding fra FN.

Om lag halvparten av verdens befolkning mangler tilgang til såpe og rent vann, viser beregninger FN har gjort.

Les også: Tre av fire slurver med dette

120 millioner deltar

Det er forventet at mer enn 120 millioner barn i 70 land fordelt på fem kontinenter vil delta i markeringen, og håndvask vil bli hovedtemaet i en rekke tv- og radioprogram.

I Nepal vil det bli sendt ut SMS-er til mobiltelefoneiere, med oppfordring om å spre budskapet videre, mens folket i Bhutan får se spesiallagde videosnutter for anledningen.

- Vi ønsker å formidle viktigheten av god og riktig håndhygiene, sier Therese Dooley, som er ansvarlig for FNs program om hygiene og sykdomsforebygging, til BBC News.

Les også: 10 råd for god håndhygiene

Hun legger til at håndvask med vann og såpe er spesielt viktig før man lager eller tilbereder mat, før man spiser, etter dobesøk, og etter å ha stelt barna.

Dooley presiserer at det ikke er tilstrekkelig å skylle hendene i vann, slik mange tror.

- Bruk såpe!

- Det er ikke nok til å fjerne bakteriene. Derfor anbefaler vi en skikkelig håndvask med såpe, sier hun.

Ifølge Unicef kan håndvask med såpe etter dobesøk minske risikoen for diaré med opptil 40 prosent, og faren for å utvikle astmatiske eller allergiske sykdommer synker med 30 prosent.

Mens diaré og luftveisinfeksjoner er hovedårsaken bak barnedødeligheten i India, mangler om lag halvparten av befolkningen i Sør-Asia tilgang til toaletter. I sub-Sahara i Afrika er det kun 28 prosent av befolkningen som har tilgang til toalett.

Les også: Denne er en bakteriebombe

Sett i lys av disse mangelfulle sanitære forholdene, er det ifølge FN ikke overraskende at barna i de berørte områdene er spesielt utsatt for diaré, hepatittvirus og lungebetennelse, ofte med dødelig utgang.