Vi drar kortet i butikk på fredager, mens vi er ivrigst på nett på mandagskveld. Foto: PER ERVLAND
Vi drar kortet i butikk på fredager, mens vi er ivrigst på nett på mandagskveld. Foto: PER ERVLANDVis mer

Handler mest på fredag og mandag

Disse dagene drar vi kortet ivrigst.

På mandager handler vi på nett, mens fredager er den store handledagen i vanlige butikker. Det viser tall fra Finans Norge (FNO) og Klarna.

Feriepengeboom i sommer

Fredag 14. juni fikk mange nordmenn feriepenger. Det er neppe tilfeldig at denne dagen også av FNO ble registrert som den heftigste handledagen i juni. Denne dagen ble betalingskort benyttet mer enn 5,5 millioner ganger i norske butikker, og kortomsetningen oversteg 2,2 milliarder kroner.

— Fredager ser ut til å ha befestet seg som nordmenns store handelsdag. For samtlige fredager i juni ble betalingskortene brukt mer enn fem millioner ganger, sier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i en pressemelding fra Nets.

Så går vi på nett på mandag

Tallene over gjelder handel i ordinære butikker. På nett er vi imidlertid ivrigst på mandag kveld, og sannsynligvis er vi inspirert av helgens handlerunder.

Forbrukerekspert Lars Erling Olsen ved Markedshøyskolen i Oslo Foto: Klarna
Forbrukerekspert Lars Erling Olsen ved Markedshøyskolen i Oslo Foto: Klarna Vis mer


– Den høye netthandel trafikken vi ser på mandagskvelder kan skyldes at det først og fremst er da vi har tid til å reflektere over det vi har opplevd i helgen, sier forbrukerekspert Lars Erling Olsen ved Markedshøyskolen i Oslo i en pressemelding fra Klarna, et selskap som tilbyr betalingsløsninger på nett.

Kanskje er også mandagskvelden det tidspunktet vi har best tid til virtuelle handleturer? Uansett årsak fastslår Klarna at butikkene de leverer løsninger til selger 50 prosent mer på mandager enn på de minst innbringende dagene, nemlig lørdager. Og aller mest aktive er kjøperne mellom 21 og 24 på kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at nordmenn utfører nesten åtte prosent av netthandelen sin mellom midnatt og 06. Dette er mer enn dobbelt så mye sammenliknet med de fleste andre markeder i Europa, forteller Jens Hållstrand, Country Manager i Klarna Norge i en pressemelding.

Men er nettbutikken trygg?

Listen over nettbutikker som forsøker å lure kjøpere på ulike måter er dessverre lang. Noen tar penger uten å sende varer, andre forsøker å svindle til seg kortinformasjon, atter andre selger falske merkevarer.

Regel nummer én for å unngå lureri ved kjøp av varer på nett, er å sørge for at all sensitiv informasjon sendes kryptert, altså beskyttet mot innsyn. Dette er spesielt viktig når du skal betale. Står det https i starten av adressefeltet, og du ser bilde av en hengelås, er siden kryptert.

Dernest kan du godt være skeptisk til å tillate leverandøren å «huske» kredittkort for deg. Dette kan være trygt, men avhenger av hvordan leverandøren behandler dataene. Faren er at dine person- og kredittkortopplysninger kan komme på avveier og du kan bli utsatt for misbruk eller ID-tyveri.

Phishing: Hvordan finner svindlerne deg?


Du bør også sjekke butikkens troverdighet før du handler. Forbrukerombudet oppdaterer jevnlig en liste over useriøse nettbutikker. Dessuten bør du google butikken for andres erfaringer, samt se etter kontaktinformasjon og sjekke hvem som har registrert domenet (Whois.com.)

Det finnes også flere merkeordninger som skal hjelpe deg å vite om butikken er seriøs, men disse kan dessverre også misbrukes av useriøse aktører.

Mer: Slik handler du trygt på nett

Sikrere i utlandet

Kort er også hyppig brukt når nordmenn er på ferie utenlands. De fleste anbefaler at du har med to betalingskort, ett debetkort og ett kredittkort. Oppbevarer du dem separat, er du sikret å ha tilgang til penger om noe skulle skje med det ene. Noe bør også betales med kredittkort fremfor debetkort.

Derfor bør du bruke kredittkort i ferien

Skal du betale med kort eller ta ut kontanter i minibank i utlandet, anbefales det at du alltid betaler i lokal valuta. Betaler du med norske kroner, er det brukerstedet som bestemmer valutakursen, og det kan bli dyrt.

Les også: Ta ut reisevaluta på riktig sted