Handler du på FINN?

Det er to ting du ikke bør gjøre.

FINN er mulighetenes marked - også for dem som ikke har rent mel i posen. Foto: Per Ervland
FINN er mulighetenes marked - også for dem som ikke har rent mel i posen. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det bør ringe en bjelle når overlevering av varen skal skje utendørs, og ikke hjemme hos folk, sier Inge Sundeng, etterforskningsleder ved Grønland politikammer.

Etter det DinSide kjenner til skal personer i Oslo-området ha blitt ranet etter at de har slått til på billige varer som er annonsert på blant annet FINN

- Ja, noen slike forhold går så langt at de blir karakterisert som ran. Det er tilsynelatende folk som ønsker å selge ting, det kan være alt fra flatskjermer til billige sigaretter, og så viser det seg at det er ren svindel, sier Sundeng.

Har du sett dette hos FINN?

Vil møte deg på ukjent sted

Det typiske for disse tilfellene er at det skal foretas et møte på bakgrunn av en annonse, men fornærmede står igjen uten penger og uten den gjenstanden de har tenkt å kjøpe.

- Jeg kjenner til et tilfelle der det var en som skulle kjøpe en stor flatskjerm og skulle betale på forskudd. Svindlerne tok pengene med vold og vedkommende så selvsagt aldri noen flatskjerm.

Sundeng mener også det er grunn du bør bli mistenksom hvis det er personer som går aggressivt ut for å prøve å selge deg noe.

Lars Vinden er ansvarlig for forbrukertrygghet på Finn.no Foto: Finn.no
Lars Vinden er ansvarlig for forbrukertrygghet på Finn.no Foto: Finn.no Vis mer


Lars Vinden har ansvar for forbrukertrygghet i FINN. Han vil ikke kategorisk advare folk mot å møte selgere på et avtalt sted.

- Det kan jo være ganske praktisk for en del folk å møtes på et sted, for eksempel halvveis fra hjemmene sine, så jeg vet ikke om dette i seg selv er et hint om svindel, men er det noen som foreslår et veldig avsidesliggende sted, ville jeg vært mer mistenksom.

- Ikke betal på forskudd

Det er imidlertid et annet punkt som Vinden mener gjør det enkelt for svindlerne å fortsette å annonsere på FINN.

- Ikke betal på forskudd. Vi har utviklet en betalingstjeneste som heter FINN betalingsgaranti, og den gir sikkerhet i de tilfellene der du skal handle av privatpersoner du ikke kjenner. Vi anbefaler folk å bruke denne tjenesten fordi det reduserer risikoen for svindel betraktelig. Hvis alle hadde benyttet denne, hadde denne typen svindel forsvunnet fra FINN.

Når du bruker FINN betalingsgaranti blir kjøpesummen stående på en depositumskonto hos PayEx til kjøper har mottatt varen og godkjenner transaksjonen. Dette skaper større trygghet for både kjøper og selger enn vanlig forskuddsbetaling eller å benytte postoppkrav. Benytt aldri Western Union, MoneyGram International eller andre usikre betalingsmetoder, og vær særlig på vakt overfor utenlandske selgere som foreslår at dere kan bruke et transportfirma eller lignende som mellommann, skriver FINN på sine nettsider.

Tjenesten er imidlertid ikke helt gratis. For transaksjoner over 200 kroner er det et minstegebyr på 5 kr og deretter 0,5 prosent av kjøpesummen.

- Det er i utgangspunktet kjøper som betaler, men dette kan kjøper og selger bli enige om, sier Vinden.

Legger ut falske annonser

Vinden forteller at som Norges største markedsplass er FINN utsatt for hele spekteret av svindelsaker, alt fra falske varer til phishing-forsøk.

- Den største utfordringen er at folk legger ut annonser for saker de ikke har, og prøver å lure til seg forskuddsbetaling. Vi har noen gjengangere som er kjenninger av politiet. Når de er i gang, legger de ut en del annonser samtidig, og så får de alltid lurt noen.

Vinden sier at det ofte dreier seg om elektronikk eller varer med litt verdi. De vil gjerne ha forskuddsbetaling inn på kontoen.

- Hvis du foreslår å møte dem, eller å se varen først, har de som regel unnskyldninger eller så hører du ikke fra dem.

Vinden oppfordrer publikum til å ta kontakt med kundesenteret dersom det er mistanke om svindel.

Han blir misbrukt på FINN

Nigeriabrev også på FINN

De tradisjonelle Nigeria-brevene har også nådd FINN. Hvis du for eksempel skal selge en PC, har noen opplevd å bli kontaktet av potensielle kjøpere som sier de vil kjøpe PC-en og sende den i gave til utlandet, for eksempel Nigeria. De sender falske betalingskvitteringer eller sjekker, og selgeren sender varen av gårde. Noen dager etterpå får selgeren så en e-post der det står at PC-en har blitt stoppet i tollen, og at det er mistanke om svindel. Men hvis du betaler et lite gebyr, så vil de sende deg PC-en tilbake til deg. Dermed har selgeren blitt lurt for både en PC og en liten slump penger.

Retningslinjer for trygg handel på FINN (ekstern lenke)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!