<strong>TOLL ELLER IKKE TOLL?</strong> Joggesko og solbriller er blant varene du kan handle billigere i utlandet. Det samme gjelder for verktøy og hageredskaper.  Foto: Produsentene
TOLL ELLER IKKE TOLL? Joggesko og solbriller er blant varene du kan handle billigere i utlandet. Det samme gjelder for verktøy og hageredskaper. Foto: ProdusenteneVis mer

Handle vårvarene til kuppris

Det er fortsatt penger å spare på å handle tollfritt fra utlandet.

Den norske kronen er fortsatt sterk, og dermed er det fortsatt rimelig å netthandle fra utlandet. Mange kvier seg imidlertid på grunn av toll og merverdiavgift, men du slipper å betale toll på en mengde varer.

Alle typer klær og tekstiler er tollbelagt, men typiske vårvarer som solbriller og sko betaler du ikke toll for. Det samme gjelder blant annet sportsutstyr, møbler, verktøy og hageredskaper, for å nevne noe.

Alltid 25 prosent påslag

Det påløper noen ekstra kostnader når du handler fra utlandet, også på tollfrie varer. Du må legge på fraktkostnadene, deretter må du legge på 25 prosent moms, og så må du påregne at speditøren tar et såkalt fortollingsgebyr (selv om varen ikke er tollpliktig). Dette gebyret kan variere fra speditør til speditør.


Du slipper imidlertid å betale merverdiavgift dersom beløpet du handler for ikke overstiger 200 kroner.

>>>Mer om 200-kronersgrensen

Hvor mye du skal betale i avgifter, kan du enkelt regne ut med DinSides importkalkulator. På den måten slipper du store overraskelser dersom varen skulle vise seg å være tollpliktig.

>>>DinSides importkalkulator

Spar 30 prosent

Men til tross for ekstra utgifter til myndighetene og speditøren, så er det penger å spare dersom du vet hva du gjør. Nedenfor ser du et par eksempler på handel som vil lønne seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handle vårvarene til kuppris

Varebetegnelse: Prada solbriller, modell 04M/S Studs

Veiledende pris i Norge: 2.929 kroner
Pris hos Unitedshades.com: 1.497 kroner + 160 kroner frakt
Totalpris (inkludert moms): 2.071 kroner

Handle vårvarene til kuppris

Varebetegnelse: Asics Gel-Kayano 15 (herre) løpesko

Veiledende pris i Norge: 1.700 kroner
Pris hos FootLocker.com: 649 kroner + 225 kroner frakt
Totalpris (inkludert moms:) 1.092,50

NB! Fortollingsgebyr kan komme i tillegg.

Fortollingsgebyr

Firmaet som transporterer til og lagrer varen i Norge, kan belaste deg med et gebyr for forsendelse og lagring av varen. Lar du firmaet eller speditøren fortolle varen for deg, vil du som oftest måtte betale for denne tjenesten også.

Fortollingsgebyret er altså et gebyr som ikke betales til Tollvesenet, men til en annen part. Tollvesenet har derfor ikke informasjon om hvor stort gebyret er. For å finne ut dette, må du kontakte tollageret der varen din ligger og/eller firmaet som fortoller varen for deg.

DinSide ønsker å se nærmere på speditørenes gebyrer ved netthandel fra utlandet. Har du oppsiktsvekkende erfaringer med dette, tips oss gjerne på okonomi@dinside.no