<b>IKKE GÅ I SVENSKEFELLA:</b> Nei, du <i>må</i> ikke betale i den norske kortterminalen kun fordi den er merket med et norsk flagg. Faktisk så sier ekspertene at du heller bør <i>ligge unna den!</i> Foto: MARIANNE URDAHL
IKKE GÅ I SVENSKEFELLA: Nei, du ikke betale i den norske kortterminalen kun fordi den er merket med et norsk flagg. Faktisk så sier ekspertene at du heller bør ligge unna den! Foto: MARIANNE URDAHLVis mer

Handle i Sverige? Ikke la deg lure!

Her er fem tabber å unngå om du skal handle i Sverige.

Nordmenn handlet for 14,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2015. Dette er 2 prosent mer enn i 2014. Det er i Strømstad nordmenn legger igjen mest penger når de tar seg dagsturer over grensen. Rundt halvparten av handlebeløpet ble brukt der. (Kilde: SSB.no)

LES OGSÅ: 1,7 milliarder svenske kroner blir snart ugyldige

#1: Betal i svenske kroner

Grensehandelsstedene har ofte flere bankterminaler ved kassa. Den ene er for betaling i lokal valuta og med kredittkort, mens den andre er for betaling med norske BankAxept-kort - for deg som betaler i norske kroner.

Selv om butikken har merket betalingsterminalen for BankAxept-betalinger med norsk flagg, som du kan se på bildet ovenfor, er det ikke slik at du betale i norske kroner og med BankAxept, heller tvert om:

Ekspertene råder deg til alltid å betale i lokal valuta. Og betal med kredittkort, så slipper du transaksjonsgebyr.

- Selv har jeg aldri opplevd at noen spør om jeg skal betale i lokal valuta, har forbrukerøkonom Silje Sandmæl tidligere sagt til Dinside.

- I stedet har jag alltid fått spørsmålet om jeg skal betale i norske kroner. Gjerne med et tonefall som tyder på at dét er det mest naturlige valget. Ikke så rart siden butikken tjener på at nordmenn betaler i norske kroner, da setter nemlig butikken selv valutakursen, har hun videre sagt.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure: Betal i svenske kroner!

#2: Hold deg til kvoter og verdigrenser

Husk at det er kvoter på mer enn alkohol og tobakk. Og at kvotevarene regnes inn i verdigrensene, som er det beløpet du har lov til å handle for uten å fortolle varene.

Dersom du er på dagstur, kan du handle varer tilsvarende opptil 3.000 norske kroner inntil én gang i løpet av 24 timer. Dette er inkludert verdien av kvotene, også alkohol- og tobakkskvoten. For opphold i utlandet i mer enn 24 timer, kan du handle for verdier inntil 6.000 norske kroner.

Det er en kvote på til sammen ti kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og fôrvarer.

Denne grensa på 10 kilo gjelder ikke hunde- og kattemat, bare andre typer dyrefôr.

Det er også kvoter på innførsel av frukt, bær og grønnsaker samt endel andre landbruksprodukter:

Du kan ha med deg inntil 10 kilo frukt, bær og grønsaker, inntil 25 stykk snittblomster, inntil 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller, inntil 5 stykk potteplanter (stueplanter) fra europeiske land og inntil 50 porsjonspakninger med frø.

LES OGSÅ: Er svenskematen «helt gresk»? Slik får du full kontroll på de merkelige svenske varenavnene

#3: «Kjøttungene» må være fylt 12 år!

Mens vi er inne på kvoter: Du kan ikke fylle opp ungenes handlekvote med kjøtt og melk.

I noen kanter av landet er «kjøttunger» er kjent begrep - eller det var i alle fall det for noen år tilbake. Dette var unger man fylte opp bilen med for å kunne handle kjøtt, eller generelt mat, på ungenes kvoter.

Men du kan ikke handle hva som helst på barnas kvote.

Det er åpenbart at barn ikke har en egen alkohol og tobakkskvote, men de har heller ingen «matkvote».

Barn under 12 år kan kun ha med seg mineralvann, sjokolade- og sukkervarer toll- og avgiftsfritt. De kan ikke ha med seg andre matvarer.

Det er kun barn som har fylt 12 år som kan ha med seg matvarer toll- og avgiftsfritt.

Barn uansett alder kan ha med seg verdier for inntil 3.000 kroner på dagstur eller 6.000 kroner på lengre reiser, men dette kan ikke være mat. Det må da være godteri, sukkervarer, leker eller andre ting.

Om du skal kjøpe godteri i Sverige, bør du også passe på hvor du kjøper dette: I godtebutikken eller i dagligvarebutikken. Dinside har tidligere sjekket godteriprisene og funnet at det oftest er billigere å kjøpe godteri på dagligvarebutikken, om du kjøper ferdigpakket - men at det er jevnt over like priser dersom du kjøper løsvektgodis.

LES PRISTESTEN HER: Her er godteriet billigst

#4: Ligg unna disse varene

Det finnes varer som er billigere i Sverige og som du bør handle der, og det finnes varer som ikke er billigere i Sverige enn i Norge.

Det kan være lurt å sjekke priser før du reiser, dette kan du gjøre via nett. Men da bør du også være opplyst om hva varen koster i norske butikker. Sammenlikn med kassakvitteringene dine fra lokalbutikken.

Da Dinside sjekket prisene på sportstøy og -utstyr før jul, fant vi for eksempel at det i mange tilfeller var billigst å kjøpe dette i Norge. Så sjekk før du handler, om du ønsker å spare penger!

I tillegg til hvilke varer du bør ligge unna med tanke på pris, er det også noen varer du bør ligge unna fordi det ikke er lov å ta dem med seg over grensa.

Som nevnt ovenfor, er det begrensninger på kjøttvarer, frukt og grønt og annet. Men det er også varer det er totalforbud mot å ta med inn:

Det er ikke lov å ha med seg poteter over grensa, uansett mengde!

KJØP NOK AV DE RIKTIGE VARENE: Skal det være noe å spare på harryturen, må må du vite hvilke varer du kan spare mye på - som eksempelvis øl i svenske dagligvarebutikker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KJØP NOK AV DE RIKTIGE VARENE: Skal det være noe å spare på harryturen, må må du vite hvilke varer du kan spare mye på - som eksempelvis øl i svenske dagligvarebutikker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#5: Kjøp nok!

Første bud for en lønnsom svenskehandel, er å holde deg oppdatert på valutakursen: 21. mars stod svenskekrona i 102 - det vil si at du må betale 102 kroner for 100 svenske kroner. Du kan selv sjekke valutakursene på dett, for eksempel hos Norges Bank.

Skal det være noe å tjene på å legge handleturen til Sverige, må du altså handle mer nå enn for noen år siden, da kursen på svenskekrona lenge var nede i rundt 80 kroner.

I tillegg til rene dagligvarer, kan det lønne seg å handle ting du vet det er til dels mye å spare på, som apotekvarer og eventuelt øl og snus, om du er i den kundegruppen.

Husk å ta med transportprisene i regnestykket: Det koster å ta turen til Sverige, med mindre du får gratis skyss.

Kostnadene ved turen vil avhenge av hvor du bor og hvor langt du må reise. Dette bør du sette opp et regnestykke for, før du konkluderer med om det vil lønne seg for deg å handle i Sverige kontra den eksempelvis billigste matbutikken i ditt nærområde.

Du må regne med utgifter til drivstoff og bomavgifter, samt eventuelt mat dersom du blir sulten på veien.

Dersom du bor i Oslo sentrum og vil kjøre med egen bil til Svinesund eller Nordby shoppingsenter for å handle, må du regne med i alle fall 374 kroner i rene transportkostnader, tur-retur.

Det er kun inkludert drivstoff (25 mil t/r og 0,7 liter bensin/mil gir et forbruk på 17,5 liter. Med pris på 13 kroner per liter blir det 228 kroner i bensinutgifter) og bomavgifter (146 kroner).

Du bør dermed handle såpass mye at besparelsene overstiger utgiftene til transport.