Hånd- fot- og munnsyke hos barn

Sønnen min har fått hånd-fot-og munnsyke, og nå tror jeg storebror også har fått det, skriver en bekymret mor. Gro Nylander svarer.

Hei! Jeg har enn sønn på seks år som har fått diagnosen hånd-fot-munn-sykdom - Coxsackie A-virus. Ser nå ut som storebror også har fått det.

I den forbindelse lurer vi på hvordan vi skal forholde oss. Allmenntilstand OK. Startet med vondt i munn og det så ut som halsbetennelse. Vi reiste til Legeformidlingen og der fikk vi Calcipen. De trodde det var halsbetennelse. Dagen etter kom det blemmer på tungen og lett feber. Dag 3 enda nye blemmer, feberfri, men ut på dagen kom han til meg og hadde da fått blemmer i hendene. Vi reiste da på nytt til Legeformidlingen og fikk ny diagnose: Hånd munn og fotsyke. Kuttet penicilinen.

Vi starter nå ferie. Kan han være ute (uten kontakt med andre, så lenge blemmene er der da) så lenge han ikke har feber? Fikk beskjed om å holde han vekk fra sol. Er dette på grunn av feber? Ga han flytende Paracetamol, og da fikk han i seg mat. Han drikker bra. I stedet for tannpuss som gjør vondt, skyller han munn med Corsodyl så lenge han har store vonde blemmer på tunge og innside av kinn. Vennlig hilsen Bekymret mor

Svar: Hånd-fot-munn-sykdommen kommer, som du sier, av viruset Coxachie A virus. Det rammer helst småbarn, men også eldre barn og voksne kan få det. Ofte går det i små epidemier. Det må ikke forveksles med munn og klovsyke, som riktignok en sjelden gang kan smitte mennesker, men som er noe helt annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiden fra smitte til utbrudd for hånd-fot-munn syke er vanligvis 3-8 dager. Noen får feber og føler seg uvel, men mange har lite ubehag. Blemmene er vanligvis små, 1-3 millimenter, grå, eventuelt med en rød glorie rundt. De kan sitte i munnen, i håndflatene, på fotsålene og eventuelt på stumpen.

Sykdommen er ikke farlig og symptomene er vanligvis borte etter 1-2 uker. Barna kan godt være ute, så det skulle ikke være noe i veien for båttur. La eventuell feber avgjøre aktiviteten. Det mest plagsomme er, som dere har merket, blemmene i munnen, som av og til kan bli som sår. Bruk milde smertestillende midler og unngå mat og annet som gjør vondt.

Når det gjelder råd om å unngå sol er jeg usikker. Jeg har ikke klart å finne grunnen til det rådet, men dette er da heller ikke min spesialitet. Kanskje kan hudlegen vår si mer om det etter ferien? På den andre siden er det jo ofte et godt råd å være forsiktig med sol uansett, cap med stor skygge, trøye og solfaktor. En del medisiner og tilstander gjør at man for eksempel kan få ujevn pigmentering som mørke flekker. God bedring til begge guttene!

Hilsen Gro Nylander!

Mozon.no