<strong>KLOKKA TIKKER:</strong> Ved midnatt går fristen for å levere selvangivelsen ut. Du gjør lurt i å sette av noen minutter til å sjekke den før det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KLOKKA TIKKER: Ved midnatt går fristen for å levere selvangivelsen ut. Du gjør lurt i å sette av noen minutter til å sjekke den før det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Halvparten finner feil eller mangler

Sjekk selvangivelsen nå. Mye er på unnagjort på ti minutter.

Publisert
Sist oppdatert

I dag tidlig var det fortsatt over 600.000 nordmenn som ikke hadde åpnet selvangivelsen, viser tall fra Skatteetaten.

Sjekker du ikke selvangivelsen i løpet av dagen risikerer du å betale mer skatt enn du skal. Fristen er ved midnatt.

Halvparten finner feil eller mangler

Mens halvparten av skattebetalerne retter opp eller legger til, godtar den andre halvparten selvangivelsen helt uten endringer. Det viser en ny forbrukerundersøkelse Respons har gjort for Sparebank 1.

- Har du ennå ikke sjekket selvangivelsen, kan du trøste deg med at mye er gjort på ti minutter, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 til Dinside.

Å investere ti minutter eller en time til å sjekke selvangivelsen i ettermiddag, kan fort bli en lønnsom sjekk. Gevinsten er, som Gundersen påpeker, mer igjen på skatten eller mindre baksmell.

LES OGSÅ: Kjøp private tjenester momsfritt for 60.000 kroner i året

For deg som har ti minutter

For deg som er mest fristet til å la selvangivelsen passere, har Gundersen tre kjappe tips til hva du bør se på:

  • Reisefradrag og pendlerfradrag er ikke forhåndsutfylt. Bruk Skatteetatens kalkulatorer for beregning av riktig fradrag.
  • Utnytt foreldrefradraget maksimalt. Det er ofte mangler i oppgavene fra barnehage og SFO. Du får fradrag for dagmamma og kjøring til og fra barnepass.
  • Er du i tvil om fradrag? Før det opp og forklar nærmere i post 5.0.
Skattebetalerforeningen har også i «alle» år snakket varmt om å bruke post 5.0 hvis man er usikker:

- Det verste som da kan skje er at Skatteetaten er uenig med deg, skriver Stig Flesland, redaktør i Skattebetalerforeningen i dette blogginnlegget publisert i dag.

For deg som har litt mer tid

Å sjekke at opplysningene stemmer, er i grunn første bud uansett hvor lang tid du bruker på selvangivelsen. Det er ditt ansvar som skattyter at riktig informasjon blir innberettet.

Deretter kan du bruke noen minutter på Dinsides enkle sjekkliste til selvangivelsen. Alt fra avisabonnement til veldedige donasjoner kan gi skattefradrag.

Lavere boligskatt

For boligeiere er det viktig å være oppmerksom på at én av seks boligeiere har for høy ligningstakst på boligen sin. Dette kan føre til at du betaler for mye i skatt, både gjennom ordinær ligning og lokal eiendomsskatt.

Har du lån, blir gjeldsrentene fra norsk bank ført inn i selvangivelsen. Kostnader til refinansiering må imidlertid føres opp manuelt. For 2014 kan dette være aktuelt for så mange som 360.000 nordmenn. Samboere må også sørge for å fordele rentene mellom seg. Det er verdt å merke seg at manuelle endringer du la inn i fjor ikke er lagret. Her er det altså viktig å følge med hvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer