Halvorsen går ikke likevel

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier regjeringen kanskje ikke når målet om full barnehagedekning neste år. Kristin Halvorsen (SV) trekker seg neppe av den grunn.

- Når kanskje ikke barnehagemålet

  1. Halvorsen går ikke likevel


- Det jeg har sagt er at vi skal ha full dekning i 2007. Men det er ingen som blir kvitt meg dersom det mangler full dekning i en kommune eller to, sier Halvorsen til NTB.

Finansministeren innledet på en barnehagekonferanse på Gardermoen mandag sammen med statsministeren og kunnskapsministeren.

Her presenterte forskere fra Asplan Viak tall som viser at 47 norske kommuner tviler på at de når målet om full dekning i 2007, slik regjeringen har lovet. Lista domineres av sentrale østlandskommuner som blant andre Oslo, Bærum, Tønsberg og Porsgrunn.

Kan gå galt

GÅR IKKE: Kristin Halvorsen.
GÅR IKKE: Kristin Halvorsen. Vis mer


I årets statsbudsjett bevilget de rødgrønne 3,2 milliarder ekstra til barnehageutbygging, men likevel sliter regjeringen med å innfri løftet om full barnehagedekning i løpet av neste år.

Under valgkampen i fjor gikk Kristin Halvorsen så langt som å love å slutte som politiker hvis det ikke blir full barnehagedekning innen utgangen av 2007:

- Dette er så viktig at dere er kvitt meg hvis vi ikke får til dette, sa hun til TV 2.

Nå innrømmer Halvorsen at hun har angret på det hun sa.

- Jeg har angret noen ganger på at jeg ikke la hodet på blokka på en annen sak, vedgår hun.

Brutte løfter?

Synes du Halvorsen bør gå, dersom det ikke blir full barnehagedekning innen 2007? (Avsluttet)
Ja(78%) 100
Nei(18%) 23
Vet ikke(5%) 6
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men hun tror likevel det er mulig å nå målet.

- Vi har en nasjonal dugnad for å oppfylle det eldste politiske løftet som ikke er innfridd. Det er satt av penger på statsbudsjettet til full dekning, og de aller fleste kommunene legger seg i selen. Det er tverrpolitisk enighet om at dette er en utfordring som må tas, sier hun til NTB.

- Holder løftet

Statsministeren avviser at regjeringen bryter valgløftene om det ikke nås full barnehagedekning i 2007.

- Vi holder løftet som jeg var opptatt av å gi, nemlig at vi skal gjøre alt vi kan for å nå full dekning. Det gjør vi. Vi bygger flere barnehager enn noen gang. Hvis vi mot formodning ikke skulle være der, så er det etter alt og dømme veldig få plasser vi mangler, og da får vi skaffe dem etterpå, sier Stoltenberg.

Stoltenberg mener full dekning kan nås gjennom en «nasjonal dugnad», hvor kommunene viser "kreativitet og fleksibilitet"

- Vi skal gjøre alt vi kan for få full barnehagedekning, og målet er innen rekkevidde. Hvis vi greier å bygge like mange barnehageplasser som i de beste årene på 70- og 90-tallet, er vi der vi skal være, sier Stoltenberg.

Ingen garanti

Under valgkampen i september i fjor sa daværende finanspolitisk SV-talsmann Øystein Djupedal til NTB at «vi lover og garanterer full dekning og makspris, også etter fjerning av kontantstøtten».

Som kunnskapsminister vil imidlertid ikke Djupedal gi noen garantier.

- Jeg har lovet at vi skal gjøre alt som står i menneskelig makt for å ha full dekning i løpet av neste år. Det er realistisk. Men garantier skal man være ytterst forsiktig med å gi i politikken, sier Djupedal til NTB.

Regjeringens definisjon av full barnehagedekning er at alle som søkte innen hovedopptaket på våren, skal få plass i løpet av året.

Djupedal er likevel mer optimistisk enn statsministeren med hensyn til å nå full dekning i storbyene.

- Oslo og Bergen er mest krevende. Men når byene selv sier at de vil klare det i løpet av neste år, tror jeg dem. Vi samarbeider for å lykkes, sier han.