Selv i sommersolen er båthavnene aldri helt tomme. Foto: Karoline Brubæk
Selv i sommersolen er båthavnene aldri helt tomme. Foto: Karoline BrubækVis mer

Halv pris for leid båt

Bruker du båten kun et par uker hver sommer, er det halv pris på å leie fremfor å eie.

Besøker du en båthavn i juli vil du helt sikkert finne den stinn av båter. Selv i den heteste ferietiden, er store deler av den norske båtparken ikke i bruk. Med over en halv million fritidsbåter i Norge burde leiemarkedet vært stort.. Men det er ikke mange som velger å leie ut båten sin.
- Nordmenn er forsiktige med tingene sine, og er gjerne redde for at det som leies ut blir ødelagt, forteller Torleif Døskeland fra Albatross Yacht Charter i Stavanger. - Redselen er imidlertid ubegrunnet. I de 5 årene vi har drevet med utleie, har vi omtrent ikke hatt et eneste problem. De som leier båtene er erfarne og behandler utstyret pent.

Lokal leie

Fortsatt kan du leie båter ved å kontakte privatpersoner som annonserer. Men det blir mer og mer vanlig å leie gjennom utleiefirmaer som har kommet i båtmarkedet de siste årene.
-I Norge leier vi ut båter langs kysten fra Kristiansand til Molde, forteller Døskeland. -Over halvparten av de båtene vi leier ut er eid av andre enn oss. Eierne leier ut år etter år, og benytter inntektene i finansieringen av båtene sine.

Båtutleiefirmaer finner du over hele landet, selv om det er mest til leie i Sør-Norge. Døskeland etterlyser imidlertid flere utleievillige båteiere i Nord-Norge.
-Det er alt for få båteiere som vil leie ut båten sin i de nordligste fylkene. I Lofoten ville båteiere hatt et kjempemarked av fiskeglade nordmenn og utlendinger som potensielle leietakere.

Leiepriser

Vinteropplag koster. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Det kan høres dyrt ut å leie båt. For en uke i en seilbåt som Sweden Yacht 38 betaler du 13.000 kroner hos Albatross Yacht Charter og 15.000 hos Oslo Båtutleie. Denne båten koster nå rundt 1.2 million brukt. Dersom vi regner avskrivning på 60.000 kroner i året kan du leie båten i over 4 uker. Og da har vi ikke tatt med utgiftene båteieren har til leie i båthavnen, forsikring, vinteropplag og vedlikehold. Dette utgjør fort femsifrede beløp hvert eneste år. Dersom du kun trenger båten ett par uker lønner det seg stort å leie fremfor å eie.

For en seilbåt som Maxi 100 må du betale 9.500 (Albatross) og 8.000 (Oslo Båtutleie) for en ukes leie. En skjærgårdsjeep koster 3.800 for en uke hos Naboen i Stavanger. Hos Oslo Båtutleie betaler du mellom 4.500 og 5.500 for en tilsvarende båt i en uke. For større motorbåter med mer enn 4 køyeplasser må du betale fra 8.000 kroner i uken.

Det er vanlig at leieprisene inkluderer forsikring. I noen tilfeller følger også draft, sengetøy, kokekar etc. med i prisen. Drivstoff må du betale selv.

Kort sesong

Båtleiesesongen varer fra pinse til slutten av august. Dersom du vil leie båt i fellesferien er det i seneste laget å bestille båt nå. Men det er fortsatt båter å få i både helger og hele uker resten av sommeren.

Vi snakket med følgende båtutleiefirmaer:
Albatross Yacht Charter: 51 89 06 09
Oslo Båtutleie: 22 55 18 81
Naboen: 51 57 07 10

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.