Hakke og spade mot demens

Luking og pusling i hagen kan gjøre underverker for senil demente mennesker, mener svenske forskere.

Senil demens kan gjøre livet vanskeligere for mange eldre. Men diagnosen er ingen grunn til å låse pasientene inne på trange sykehjem.

Senil demente kan nemlig få mye bedre livskvalitet om de får bevege seg og utføre vanlige aktiviteter utendørs, mener tre svenske forskere.

Lykkelig med luking
Arbeidsterapeut Lotta Olofson, landskapsarkitekt Anna Lenninger og fysioterapeut Verus Thelander har sammen gjennomført en undersøkelse med åtte senil demente personer.

Tre ganger i uken fikk deltakerne være med på aktiviteter i en park i nærheten av sykehjemmet de bodde på. I parken fikk de vanne blomster, luke ugress, sette nye planter og være med på andre sosiale aktiviteter.

Tester viste at deltakerne ble mindre urolige og fikk bedre humør av aktivitetene utendørs. Halvparten av testpersonene fikk også merkbart bedre fysisk helse av aktivitetene.

Utfordrer ansatte
- Studien viser at aktivering av demente personer med fordel kan skje i en park eller hage og at dette får gode effekter på både psykisk og fysisk helse.

- Det som i dag hindrer dette i å skje er hovedsaklig at personalet i eldreomsorgen ikke er bevisste på hva utemiljøet betyr for demente og mulighetene for å arbeide med uteaktiviteter i nærheten, skriver forskerne i en rapport som ble presentert på helseseminaret Vårdstämman i forrige uke.

LES OGSÅ SAKEN: UNNGÅ DEMENS MED SEX, KRYSSORD OG EN LØPETUR

 

Mozon.no, 26.04.2005