Hai deg i bedre form

Det fryktede rovdyret haien kan hjelpe deg til bedre helse, viser omfattende forskning gjort de siste 40 årene.

Bruken av haileverolje som medisin er kjent helt tilbake til 1200 tallet, og allerede på 1760-tallet var oljen tilgjengelig på norske apotek. Da ble den anbefalt for å behandle kjertelsykdommer, insektbitt og sår. Men det er først de siste 40 årene vi har fått bevis for hvordan den egentlig virker, gjennom omfattende forskning.

Til nå har forskningen vist at den styrker immunforsvaret, er gunstig for kreftpasienter, hjelper sår til å gro raskere og kan beskytte mot infeksjoner. Den siste tiden er det også kommet flere og flere bevis for at haileverolje kan hjelpe mot influensa, astma og psoriasis.

Alkylglyseroler
Det er alkylglyserolene i haileveroljen som får mesteparten av æren for de gode effektene på helsen.

Alkylglyseroler finnes naturlig hos mennesker i morsmelk, benmarg, lever og milt, og ellers i naturen finnes den største konsentrasjonen i haileveren. Alkylglyserolene ble først oppdaget av de japanske forskerne Tsujimoto og Toyama i 1922, og den første som klarte å lage en syntetisk versjon av stoffene var nobelprisvinner Sir Robert Robertson, i 1930.

At stoffene er gunstig for immunforsvaret og i kreftbehandling ble oppdaget av den svenske legen Astrid Brohult i begynnelsen av 50-årene. Hun jobbet ved et barnesykehus i Stockholm, og forsket på behandling av leukemi. Etter flere år fant hun ut at en viktig gruppe av de aktive stoffene i benmargen er nettopp alkylglyserolene. Hun fant også ut at kreftpasienter som får haileverolje lever lenger og får færre bivirkninger av kreftbehandlingen.

En nyere studie som ble gjort på Radiumhemmet i Stockholm med rundt 4000 kvinnelige kreftpasienter, viste at de som begynte å ta haileverolje før de fikk kjemoterapi overlevde lenger enn de som ikke gjorde det. De som startet behandlingen samtidig som kjemobehandlingen overlevde ikke lenger, men de fikk færre bivirkningen enn pasienter som ikke fikk haileverolje i det hele tatt. Studien viser også at benmargsfunksjonen ble normalisert hos kvinnene som fikk oljen.

Et svensk selskap, Natumin, har stått bak mye av den nyere forskningen på haileveroljens effekter på helsen, og utviklet et produkt som er kommersielt tilgjengelig - Ecomer.

Nylig samlet forskere fra flere land seg i Oslo for å presentere funnene de har gjort i forskningen på haileveroljen. Syklist Gunn-Rita Dahle var også tilstede på saminaret og fortalte om sine erfaringer med Ecomer.

- I 2000 var jeg overtrent og slet med formen. Jeg prøvde Ecomer fordi den skulle være bra for immunforsvaret. Jeg er sikker på at den er en av flere ting som har fått meg tilbake til toppen, sa hun.

Mozon.no, 30.03.2004