Hagtorn for hjertet

Hagtorn er en medisinplante som blant annet stabiliserer blodtrykket. Den har god virkning ved nedsatt blodsirkulasjon til beina og senker faren for blodpropp,skriver Bernt Rognlien.

Hagtorn for hjertet

Hagtorn er en nyttig medisinplante som brukes for å stimulere blodsirkulasjonen til hjertet og har god virkning ved nedsatt blodsirkulasjon til beina. Den er mest brukt ved hjertekrampe, angina pectoris. Den øker blodgjennomstrømningen i hjertemuskelen og roer hjertet ved hurtig puls og hjertebank.

Av dr. Bernt Rognlien

Den tilhører rosefamilien og er en busk som kan bli flere meter høy. Grenene har torner med eggformede og taggete blad. I mai og juni får den små hvite blomster som står i tette skjermer og gjør den til et vakkert tre i hager og parker. Om høsten får den masse små steinfrukter med en klar sterk rød farge. Det er ekstrakt av fruktene som er mest brukt medisinsk, men også blader og blomster inneholder aktive stoffer med gunstig effekt på hjertet og blodsirkulasjon. Det finnes to hvitblomstrende hagtornarter i Norge: Crataegus oxyacantha og Crataegus monogyna. Begge dyrkes som busker og prydtrær, men finnes også forvillet. Hagtorn hører opprinnelig hjemme i Mellom-Europa.

Reduserer riskoen for blodpropp

De viktigste aktive virkestoffene i hagtorn er triterpenoider og bioflavonoidene rutin og quercetin. Disse stoffene virker utvidende på arteriene som fører blodet til hjertet og har en krampepløsene virkning på muskulaturen i arterieveggene. Dette øker blodgjennomstrømningen i hjertemuskelen og reduserer symptomene ved hjertekrampe, angina pectoris. Disse bioflavonoidene er også sterke antioksidanter som kan forebygge arteriosklerose og redusere risikoen for blodpropp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er gjort en rekke studier som viser at hagtorn har gunstig effekt ved angina pectoris, coronar hjertesykdom og hjertesvikt. Studiene viser effekt ved uregelmessig hjerterytme og viser også en blodtrykksenkende virkning. Effekten kommer gradvis etter noen ukers bruk og trenger ofte et par måneders bruk før den er optimal. Man må fortsette å bruke hagtorn regelmessig for at virkningen skal holde seg.

Hagtorn virker som nevnt lett blodtrykksenkende, men den har ingen kraftig blodtrykksenkende virkning. Den blodtrykksenkende virkningen skylles nok at den bedrer blodsirkulasjonen tilhjertet og dermed bedrer hjertets ernæring og avlaster et hjertet som arbeider på for høyt trykk. Kliniske erfaringer viser at den også kan brukes ved for lavt blodtrykk som gir symptomer med svimmelhet og tretthet. Både ved lett forhøyet og for lavt blodtrykk virker den altså normaliserende på trykket - sannsynligvis fordi den i begge tilfeller bedrer blodgjennomstrømningen og ernæringen til hjertet.

Kombiner med Ginko ved nedsatt hukommelse

Ved nedsatt hukommelse kan den brukes i kombinasjon med Ginkgo, fordi den bedrer blodsirkulasjonen til hjernen og øker oksygen tilførselen til hjernen. På samme måte kan den brukes alene eller i kombinasjon med Ginkgo til pasienter med røkebein og dårlig blodsirkulasjon til beina.

I Norge er alle preparater laget av hagtorn definert som legemidler og selges kun på apotek, men de er ikke reseptpliktige. En alkoholekstrakt av fruktene, tinctura crataegi er det som er mest brukt. Eldre mennesker med hjertekrampe og hjertesvikt kan bruke 20 - 30 dråper hagtorn tinktur i litt vann 3 x daglig over lengre tid. Teeuttrekk av hagtornblomst, lages ved å ta 2 ts blomst til 1-2dl kokende vann som skal trekke i 15 minutter før det siles - en kopp drikkes 3x daglig over lengre tid. Det kan også lages te av fruktene, men de bør helst knuses, hakkes opp og gis et oppkok før de trekkes i 15 minutter.

I doser som nevnt her har hagtornpreparater og tilberedninger ingen bivirkninger. Hagtorn forsterke effekten til blodtrykksenkende medisiner og forsterker også effekten av digitalis. Pasienter som bruker hjertemedisiner bør følges opp av lege når de starter med hagtorn, fordi behovet for andre medisiner ofte reduseres og bør reguleres ned.