- Kunden må selv ta initiativet til å bytte grunnbildet på bankkortet, sier Thomas Sevang i Nordea. Det betyr at mange går rundt med 20 år gammelt bilde som ID. Foto: PER ERVLAND
- Kunden må selv ta initiativet til å bytte grunnbildet på bankkortet, sier Thomas Sevang i Nordea. Det betyr at mange går rundt med 20 år gammelt bilde som ID. Foto: PER ERVLANDVis mer

Gyldig legitimasjon kan ha 20 år gamle bilder

Bankkort regnes som gyldig ID, men bildene blir aldri byttet med mindre du selv ber om det.

«Du kan ta med deg et bankkort med et 20-30 år gammelt bilde som legitimasjon for å bestille deg et pass Christian Meyer, NorSIS»


Bankkort og førerkort blir benyttet som gyldig legitimasjon ved kjøp av alt fra alkohol til flyreiser, men hva når bildet overhodet ikke lenger ligner på originalen?

Bankene har ingen rutiner for å ta nye grunnbilder til bankkortene. Dette er noe kundene selv må passe på. Dermed går mange av oss rundt med legitimasjon med opptil tyve år gamle bilder, og det lille bildet trenger slett ikke ligne mye på originalen.

Nedenfor har vi samlet noen eksempler på bankkort og førerkort som blir benyttet som identifikasjon den dag i dag - til tross for at noen av personene bare var tenåringer da bildene ble tatt.

Men kanskje mer oppsiktsvekkende: Ingen av personene på bildene har problemer med å benytte kortene som identifikasjon.

Pers bilde er fra langt yngre dager. Foto: Per Ervland
Pers bilde er fra langt yngre dager. Foto: Per Ervland Vis mer
Synne er bare fjorten år på bildet hun har på bankkortet sitt. Foto: Per Ervland
Synne er bare fjorten år på bildet hun har på bankkortet sitt. Foto: Per Ervland Vis mer
Per bruker et bankkortbilde som er minst 20 år gammelt. Foto: Per Ervland
Per bruker et bankkortbilde som er minst 20 år gammelt. Foto: Per Ervland Vis mer
Jogrim har ikke hatt kort hår siden bildet ble tatt for 14 år siden, men førerkortet brukes hyppig som legitimasjon.  Foto: Per Ervland
Jogrim har ikke hatt kort hår siden bildet ble tatt for 14 år siden, men førerkortet brukes hyppig som legitimasjon. Foto: Per Ervland Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildene.Nok til å skaffe pass

DinSide har vært i kontakt med flere norske banker som bekrefter at det ikke er noen rutiner for å endre bildet på bankkortet. Dette er noe kunden selv må ta initiativ til.

Bankkort med bilde er ment som et identitetsbevis for bankene til bruk i dialogen mellom bank og kunde.

Men mangelen på rutiner er et problem i kampen mot falske identiteter.

Christian Meyer er ansvarlig for ID-tyveriprosjektet til NorSIS. Foto: Norsis
Christian Meyer er ansvarlig for ID-tyveriprosjektet til NorSIS. Foto: Norsis Vis mer


- Skal bankene fortsette å produsere bankkort med bilde, må de få regler fra myndighetene som sier noe om frekvens på bytte av bilde på lik linje som pass, sier Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På politiets nettsider under tjenesten "Søknad om pass" står det følgende i forbindelse med gyldig legitimasjon: Gyldig norsk førerkort eller annet minst like sikkert identitetskort med bilde og fødselsnummer, for eksempel bankkort med bilde.

- Det betyr i praksis at du kan ta med deg et bankkort med et 20-30 år gammelt bilde som legitimasjon for å bestille deg et pass. For passet er det definert 10 års gyldighet, sier Meyer.

>>>Ida fikk stjålet post og identitet

- Ikke relevant for oss

Bankkort og førerkort regnes også som gyldig legitimasjon for eksempel hos Posten (ved enkelte typer sendinger), hos Vinmonopolet og hos flyselskaper. Synes ingen av disse aktørene at det er problematisk at bildene ikke ligner på dem som skal legitimere seg?

- Vi opplever ikke dette som noe problem fordi vår primæroppgave er å sjekke at de vi selger til, er gamle nok. Folk på 20 år har i veldig sjelden grad rukket å forandre seg vesentlig, sier pressesjef for Vinmonopolet, Jens Nordahl, til DinSide.

- Problemfritt å gjenkjenne personene

Heller ikke flyselskapet Norwegian synes det er noe problem at bildene på bankkortene kan være svært gamle.

- Norwegian opplever ingen nevneverdige utfordringer med bankkort som legitimasjon. Selv om folk forandrer hår og utseende over tid, er det stort sett problemfritt å gjenkjenne personene på bildet med personen som står foran bakkepersonell ved innsjekk eller gate, sier Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian Air Shuttle, til DinSide.

ID-tyveri - hvor utsatt er DU? Ta testen!