Gutter konkurrerer uansett

Hvis du alltid har mistenkt at gutter har en konkurranseånd som kan grense til det tåpelige, kan mye tyde på at du har rett. I alle fall ifølge et nytt studie fra Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutter konkurrerer uansett

Hvis du alltid har mistenkt at gutter har en konkurranseånd som kan grense til det tåpelige, kan mye tyde på at du har rett. I alle fall ifølge et nytt studie fra Canada.

Av

Et nytt studie viser nemlig at gutter kan konkurrere bare for å konkurrere, mens jenter ikke vil kaste bort krefter på en konkurranse med mindre de får noe igjen for det.

Forskere ved Mc Gill-universitetet i Montreal kom frem til denne konklusjonen etter å ha satt sammen 40 grupper bestående av fire gutter eller fire jenter. Gruppene, med barn i alderen 5 til 6, eller 9 til 10 år, ble så satt til å spille to spesialdesignede spill.

I det ene spillet skulle barna tre perler på et rør til det ble fullt, enten ved å ta perler fra en felles pott eller fra en annen spiller. Det ene regelsettet ga alle en mulighet til å vinne, mens det andre kun gjorde det mulig for en person å vinne, slik at konkurransen fikk en hensikt.

Når barna spilte viste det seg at jentene brukte mer tid på å se på reaksjonene til motstanderne, og svare på dem, enn det gutta gjorde.

- De fulgte med på ansiktsuttrykkene til motstanderne før de bestemte seg om de skulle eller ikke skulle ta perler. Noen ganger bestemte de seg for ikke å gjøre det, sier forskningsleder Rosanne Roy.

De eldste jentene som var med kastet ikke bort energi på konkurransen, bortsett fra når de fikk noe igjen for det. Guttene, på sin side, konkurrerte bare for å være med, selv om de ikke tjente på det.

- Det var altfor morsomt for dem å ta fra de andre, sier Rosanne Roy til forskningsnettstedet New Scientist. Resultatet av forskningen ble nylig presentert under den internasjonale konferansen for menneskelig atferd og etologi i Montreal.

Mozon.no, 23.08.02.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!