Guttas store slanketabbe

Menn gjør én gedigen feil når det kommer til slanking: De lar det være.

Menn med stor mage har økt risiko for utvikling av diabetes type 1 og type 2 og hjertesykdommer. Foto: Colourbox
Menn med stor mage har økt risiko for utvikling av diabetes type 1 og type 2 og hjertesykdommer. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner har relativt sett mer fett på kroppen enn menn. En slank kvinne har en fettprosent på om lag 17-22 prosent, mens en slank mann ligger i området 10-14 prosent.

Vi snakker ikke så mye om hvilken fettprosent vi ligger på. Det som det snakkes mye om derimot, er slanking, sunne dietter, slankekurer og vektreduksjon – men dette er prat hovedsakelig mellom kvinner. De kan sitte sammen i timevis og prate om slanking. Men hva med gutta?

Les også: De verste diettene

- Rent fysisk har menn en stor fordel når de først blir interessert i å slanke seg. De har lettere for å gå ned i vekt fordi de har mer muskelmasse enn kvinner, og jo mer muskelmasse, jo større forbrenning. Dessuten har mennene kjønnshormoner som gjør at de kan slanke seg forholdsvis lett, ifølge Fedon.no.

Men likevel gjør mange av gutta en enorm slanketabbe.

Nederst i artikkelen gis flere tips til menn som vil slanke seg.

Les også: Tenk som mannen og bli slank

Mann og overvektig?

Er du mann med noen ekstra kilo rundt midjen (eller andre steder)? (Avsluttet)
Ja, jeg veier litt for mye.(48%) 1999
Ja, jeg veier altfor mye!(30%) 1218
Nei, jeg er akkurat passe.(15%) 632
Jeg skulle gjerne veid litt mer.(7%) 276
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


TABBE: De slanker seg faktisk ikke

- Den aller vanligste feilen de fleste menn gjør når det kommer til slanking er at de rett og slett ikke slanker seg, forteller kursleder Heidi T. Henriksen i Grete Roede AS.

Hun tror årsaken til dette er at det i mange tilfeller er høyere toleranse for at menn kan ha noen kilo for mye. Henriksen minner om at dette kan gi økt helserisiko.

- Ikke minst siden overvekten til menn ofte er plassert rundt midjen, som kan gi negative konsekvenser, sier hun.

Og mangel på kunnskap gjør nok at mange har et ensidig kosthold når de spiser på egen hånd, legger hun til.

Slik går du ned i vekt, mann

MEN NÅR DE GJØR DET: Målbevist og målrettet

Men når de først kommer i gang med slankingen er det andre boller, ifølge Henriksen.

For når slankekuren er blitt et faktum, er de fleste både målrettede og bevisste – selv om mange slurver med såkalte frikalorier, eller kosemerker som det het hos oss før. Når mange følger et bestemt slankeprogram, er dette et lite antall kalorier man kan bruke på hva man vil i løpet av en uke.

- Men om de tar en øl eller to for mye hefter ikke det så mye. Det som er viktig for dem er at de tar færre enn før, sier Henriksen

Henriksen holder egne slankekurs for menn og har erfart at gutta elsker lister. Og gjennom årene har hun sett at Excel har fått en ny bruksverdi for mange. Hun ser også at mange menn er flinke til å prioritere seg selv.

Lei av damenes slanketips med aerobic og gulrøtter? Da bør du lese boken om slanking for menn

Trening og kokkelering

- De setter for eksempel av mer tid til å trene, sier Henriksen, og legger til at mange av mennene hun møter aldri har slanket seg før.

Menn har gjerne en høyere grad av konkurranseinstinkt, og den bruker de aktivt både mot seg selv og andre i en slankegruppe, forteller Henriksen.

- Menn ser også mer overordnet på prosessen enn kvinner, for eksempel: Mens kvinner er opptatt av om de skal ta et glass vin eller tre, et kakestykke eller to, er menn mer opptatt hvordan de skal «overleve» et festlig lag uten at det gjør for stort utslag på vekten.

Tall fra levekårsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå fra 2008 indikerer at det er særlig menn som eser ut. I 2008 var knapt en tredel av alle menn overvektige.

Frykter fedmeepidemi i Norge

Mange menn sliter med såkalt magefedme – noe forskerne anser som spesielt uheldig. Personer med «stor mage» har blant annet økt risiko for utvikling av diabetes type 1 og type 2 og hjertesykdommer, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Her er noen tips til menn som vil ned i vekt:

  • Det er IKKE feigt å innse at du trenger støtte og veiledning for å gå ned i vekt.
  • Start med å legge inn en treningsøkt eller to i uken - gjerne som en tur ute i det fri. Dørstokkmila er den verste. Få gjerne med en kompis.
  • Pass på at du spiser variert og regelmessig - helst hver tredje til fjerde time.
  • Det er viktig å spise grovt brød, magert pålegg, fisk til middag og rikelig med frukt og grønnsaker.
  • Kutt ned på unødvendige kalorier mellom måltidene, og styr unna fristelsene når du er innom bensinstasjonen, i kaffepausene på møter og på jobb.
  • Du har mye igjen for å få frokosten på plass. Er du av dem som ikke spiser på morningen, er rådet at du starter med et mindre måltid. Du vil snart merke at dette gjør deg godt, og du vil kjenne at du er sulten på morningen.
  • Husk at vann er tørstedrikken!
Kilde: Heidi T. Henriksen/Grete Roede AS