Gutta får trusehjelp

Bare snaue halvparten av den mannlige delen av befolkningen kjøper undertøyet sitt selv – resten må ha damehjelp.

Og fremdeles er det trygge mørke farger som er favoritten når menn skal fornye seg.

- Mange menn synes nok fremdeles det er greit at kona tar seg av det meste på innkjøpsfronten. Tradisjonelt har menn vært mindre opptatt av klær og mote enn kvinner, men dette har endret seg veldig de seneste årene, spesielt blant de yngste, forteller marketingdirektør Kari-Anne Grude hos tekstilleverandøren La Mote.

Hvitt for den urbane
På fargefronten har det skjedd lite i hyllene for herreundertøy. Sort, grått, mørkeblått og hvitt er de vanligste fargene, og sort er den store favoritten. Blant norske menn foretrekker rundt førti prosent helt mørke underbukser, viser en undersøkelse fra Opinion, utført på vegne av La Mote.

- Spesielt eldre menn er ganske konservative når det kommer til farger på klær, men også yngre foretrekker nøytralt undertøy, mener Grude.

Og på den mannlige undertøysarenaen kan til og med hvitt være et dristig valg, og det er fremdeles forskjeller mellom by og land. Bare fem prosent av alle menn i Midt-Norge kjøper hvite underbukser, men i Oslo havner de hvite plaggene i skuffer og skap hos nærmere 30 prosent av byens menn.

Mønstrete undertøy vil imidlertid verken trøndere eller hovedstadsfolk bli sett i. Bare en prosent av menn i disse områdene vi bli sett i underbukser med fantasifulle figurer eller fargerike grafiske mønstre på.

Undertøy, melk og brød
Bare fire prosent av norske menn kjøper undertøyet sitt i spesialforretninger. Det store flertallet finner underbuksene sine i hyllene hos vanlige klesbutikker. Til tross for at dagligvarebutikkene i Europa selger mer tekstilvarer enn noen gang, så er det relativt få norske menn som kjøper undertøy sammen med melk og brød.

- Mange menn vet rett og slett ikke at finnes undertøy i dagligvarebutikkene, og de yngste har kanskje oppfattet undertøyet i dagligvareforretningene som litt kjedelig. Det er vi i ferd med å gjøre noe med, forteller Grude.

Og pass på nå som det går mot sol og sommer. Trange underbuser kan skapetrøbbel

Mozon.no, 26.04.2006