Gutt eller jente?

En blodprøve kan avsløre kjønnet på et foster etter bare seks ukers svangerskap. Ekspertene er redde for at testene vil misbrukes.

Blodprøven kan identifisere fosterets kjønn lenge før ultralyden kan avsløre dette, skriver Daily Mail.

Testen brukes allerede av den britiske helsetjenesten, NHS, blant annet på mødre som har økt risiko for å få barn med kromosomfeil. Genskade på X-kromosomet forekommer vanligvis hos gutter.

Les også: Rundt én av tre kvinner som søker om senabort har fostre med misdannelser.

- Fordelene med denne testen er opplagte når den brukes på kvinner som har økt risiko for å få barn med genetiske forstyrrelser, sier Dr. Lynn Chitty ved Institute of Child Health i London og Bristol, som er ansvarlig for en studie gjort på slike blodprøver.

Hun forklarer også at testen kan brukes til å identifisere om jentefostre har økt risiko for en tilstand som gjør at kjønnsorganene utvikles unormalt.

Den britiske legen sier at testen ikke er tilgjengelig for kvinner som bare ønsker å finne ut kjønnet på barnet i magen.

Ved en annen test kan leger finne ut om kvinner risikerer for tidlig fødsel.

Nå er ekspertene imidlertid bekymret for at testen kan misbrukes, noe som kan føre til flere aborter dersom mor oppdager at hun har ”feil kjønn” i magen.

Via postordre
Chitty har ikke kjennskap til at testen misbrukes i Storbritannia, men hun har hørt at den kan bestilles via amerikanske postordefirmaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men det er umulig å vite om disse testene gir nøyaktige resultater, sier hun.

Den amerikanske professoren Diana Bianchi ved Tufts University School of Medicine i Boston, USA, sier hun kjenner til firmaer som har blitt saksøkt av kvinner som påstår at testen viste feil kjønn.

Anne Stensløkken, gynekolog og lege ved Balderklinikken i Oslo er enig.

- Det er kun et spørsmål om tid før dette er i gang på det kommersielle markedet. Det er ikke så heldig, sier hun til Mozon.

 

Mozon.no, 25.09.2006