Gult lys for farlige solbriller

Feil solbriller kan føre til ulykker både på veien og i påskefjellet. Årsaken er at briller som ikke holder mål, kan gi oss et forvrengt bilde av virkeligheten.

Og tro ikke at du kan bli snøblind bare på fjellet. En deilig vårdag til sjøs eller i byen kan også skade hornhinnene.

- Skarp vårsol på fjellet med hvite snøflater krever at vi beskytter oss mot skadelige UV-stråler. Det er viktig å beskytte øynene riktig nå, sier generalsekretær Tone Garaas i Norges Optikerforbund.

Alle solbriller skal være CE-merkede. Solbriller som er CE-merket skal blant annet stoppe alle skadelige UV ståler. Det er også satt krav til fargegjenkjenning. Solbriller som ikke tilfredsstiller disse kravene kan forandre synsopplevelsen. Det kan føre til at du ikke ser forskjell på rødt, gult eller grønt, for eksempel i et trafikklys.

Gult forsvinner
CE-godkjenningen setter også krav til at 80 prosent av det gule lyset, som mange av våre tunneler er utstyrt med, skal slippe gjennom solbrilleglasset.

- Solbriller som ikke tilfredsstiller disse kravene gjør at du ikke ser noe når du kjører inn i tunnelen. Det er fordi det gule lyset ikke trenger godt nok gjennom glasset, sier Svein Gustav Paulsen ved Norsk Optometrisk Forskningsinstitutt.

Han råder folk til å kontrollere at solbrillene er merket med CE, og kontakte optiker om man er i tvil.

- De som skal gå på ski eller ut i båt, bør få seg briller som dekker øynene bra.. På høyfjellet kommer UV-strålene fra alle kanter, og de reflekteres av snøen. Det kommer mye reflektert stråling fra snøen på bakken i påsken, sier Paulsen.

Det er også viktig å passe på at solbrillene til barna sitter skikkelig på.

Skal sitte godt
Gode solbriller skal ikke bare fjerne all skadelig UV-stråling og gi en god fargegjengivelse. De skal også stå i mot riper, ha glass av god optisk kvalitet og passe bra til brukeren.

- Det er ingen selvfølge at solbrillen sitter godt. En god solbrille skal kunne tilpasses den enkeltes ansikt og hode, slik at den ikke glir, sier Tone Garaas.

Hun opplyser at flere nå skaffer seg spesialtilpassede solbriller med styrke.

- Mange som er mye i aktivitet synes også at det er praktisk med kontaktlinser som beskytter mot UV-strålene, men vær oppmerksom på at dette ikke gir samme beskyttelse som en god solbrille, sier Garaas.

Mozon.no, 24.03.2005