Gulrøtter mot kreft

Gulrøtter er ikke bare godt, men også herlig sunt! Ny dansk forskning viser at gulrøtter inneholder et stoff som reduserer kreftrisikoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gulrøtter mot kreft

Gulrøtter er ikke bare godt, men også herlig sunt! Ny dansk forskning viser at gulrøtter inneholder et stoff som reduserer kreftrisikoen.

Av: Mattis Koppang

Først var gulrøtter noe av det sunneste man kunne forestille seg. Så ble de nærmest beskyldt for å være farlige, fordi en finsk undersøkelse viste at folk som spiste mye av antioksidanten betakaroten, som det finnes mye av i gulrøtter, hadde økt kreftrisiko.

Men det var den gang. Nå er en rekke forskere av en annen oppfatning. Gulrøtter er virkelig sunt og kan forebygge kreft, som først antatt. Det bekrefter forsker Kirsten Brandt ved Danmarks Jordbruksforskning.

I går offentliggjorde hun på en stor konferanse i Spania, at det finnes noe i gulrøtter som kan forklare at de minsker kreftfaren. Alt tyder på at det er stoffet falcarinol, som også finnes i den asiatiske rotfrukten ginseng. De danske forsøkene har bekreftet resultatene fra en koreansk forskning som viser at falcarinol hemmer veksten av kreftceller. Det er ikke like store mengder med falcarinol i gulrøtter som i ginseng, men til gjengjeld er gulrøtter større.

Kirsten Brandt understreker at du skal spise mye av antioksidanten betakaroten før den blir potensielt farlig.

- Da snakker vi om over 2-3 kilo gulrøtter om dagen. Betakaroten er kun teoretisk sett er et problematisk stoff, påpeker Brandt.

Det tilsynelatende krefthemmende stoffet falcarinol, som er et såkalt polyacethylon, er ikke særlig stabilt. Det er derfor ingen god idé å konsentrere dette i pilleform. Ved koking forsvinner godt over halvparten av de stoffene som er krefthemmende. Vil du ha mest mulig valuta for pengene bør du spise gulrøttene rå, skriver nettutgaven av det danske tidsskriftet Berlingske Tidende,

Omfattende forskning viser for øvrig at risikoen for å utvikle kreft halveres dersom du spiser 600 gram grønnsaker daglig.
Les mer om
mozon.no 19.04.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!