Gulltips for aksjeamatører

Tenke globalt, handle lokalt, eller vice versa? Her er rådene som gjør deg proffere i fondsmarkedet enn du skulle tro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke opplagt hva en skal velge hvis en har lyst til å plassere sin hardt opptjente kapital i et fond. Fondsforvalterne tilbyr smørbrødlister med Europeiske fond, Asia-fond, globale fond og mye mer, men hva skal en velge, og hvorfor?

I letingen etter holdbare argumenter og leveregler for hvordan vi skal spare i fonds, har vi valgt å gå til kilden for mang en formaning om å spare mer i fond, og mindre i bolig og bank: Verdipapirfondenes forening (VFF), interesseorganisasjonen for verdipapirfonds-bransjen i Norge.

Administrerende direktør Lasse Ruud i VFF
Administrerende direktør Lasse Ruud i VFF Vis mer


Det aller beste

Administrerende direktør i VFF Lasse Ruud får oss til å spisse ørene noe aldeles overordentlig mye med innledningen:

- Det beste for en fondssparer vil jo være å sette pengene sine i de geografiske områdene som vil gi den beste avkastningen i årene som kommer.

Pulsen vår blir imidlertid normal igjen med fortsettelsen:

- Å peke ut hvilke områder av verden som vil ha sterkest økonomisk vekst i fremtiden er dessverre like vanskelig som å identifisere Lotto-kupongen med hovedgevinst i neste trekning, fortsetter han, men avviser ikke at historiske data om avkastningen i forskjellige områder av verden kan gi fondssparere verdifull informasjon.

Fra og med 1990 til i dag, viser statistikk fra VFF/Morgan Stanley betydelige forskjeller på avkastningen på henholdsvis norske, nordiske, europeiske og globale aksjer.

Så mye har aksjene vokst
prosentvis vekstEuropaHele verdenNordenNorge
Siste 8 år19,0-6,7512,1184,1
Siste 18 år461,6251,7681,1462,4
Beregninger ved DinSide. Data: Morgan Stanley Capital International/Verdipapirfondenes forening


Norden best

Folk som har hatt penger innestående i fond som investerer i nordiske indeksfond har gått av med seieren, og har fått 681 prosent avkastning på litt under atten år.

Fondssparere med verdiene plassert i norske aksjer har fått like høy avkastning som de som har plassert pengene i hele Europa, mens taperne i denne sammenlikningen har vært sparerne i globale fond.

- Heldigvis for oss har avkastningen på kapital i våre nærområder vært høyere enn gjennomsnittet for resten av verden, nikker Ruud.

- Men dette er godt nytt, ikke bare for eierne av kapital. Effektivisering og teknologiutvikling i vår del av verden har belønnet både kapitaleiere og dem som selger arbeidskraften sin. Også lønnsveksten har vært høyere hos oss enn i snitt for hele verden, sier han.

Aksjeindeksene siste mannsalder
Siden..EuropaHele verdenNordenOslo Børs
31.des ´69100100100100
31.des ´79157135168373
29.des ´891146111420841681
31.des ´9954084200145153327
30.mar ´0764383917162779451
Kilde: Morgan Stanley Capital International/ Verdipapirfondenes forening


- For en fondssparer er det er viktig å ha klart for seg at det finnes en sammenheng mellom avkastningen på disse to innsatsfaktorene, fordi denne sammenhengen påvirker hvordan han eller hun bør plassere sparepengene, sier Ruud.

Tommelfingerregelen:

- Som tommelfingerregel for norske fondssparere, er det vanlig å gi råd om å plassere:

  • 25 - 50 prosent av kapitalen på Oslo Børs, og
  • 50 - 75 prosent av kapitalen internasjonalt eksponert.
Gjør norske selskaper det unormalt godt i forhold til resten av verden, får du dermed en bit av kaka. Skulle derimot norsk økonomi gå unormalt dårlig, vil plasseringene i internasjonale aksjer oppveie for de dårlige tidene hjemme.

- Ved å plassere en stor andel av kapitalen din i aksjer i dine nærområder, sikrer du at avkastningen på dine investeringer følger den generelle utviklingen i velstand og lønn der du lever, nettopp fordi avkastningen på lønn og kapital som regel går hånd i hånd, sier Ruud.

Aller helst skulle vi hatt en god krystallkule. Illustrasjon: Per Ervland
Aller helst skulle vi hatt en god krystallkule. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


- At veksten varierer mellom geografiske områder i verden, er et tungt og viktig argument for å plassere i fond med brede mandater, som for eksempel globale fond. Fond med andeler i hele Europa er også et eksempel på slike fond.

Gamble litt?

DS: Men er det ikke sannsynlig at man på lang sikt kommer bedre ut enn snittet hvis man investerer i områder hvor potensialet for vekst er større enn i Norge? For eksempel i Kina og India, hvor arbeidsledigheten er stor?

- Å identifisere hvilke regioner i verden som vil gå best i fremtiden er like vanskelig som å identifisere riktig Lotto-kupong.

- Har du størst tro på det vi kaller emerging markets, kan du gjerne satse en liten andel også der, men jeg holder en knapp på tommelfingerregelen jeg ga. Holder du fast ved den, er du proffere enn du selv skulle tro, sier Ruud.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!