Trenger du å forsikre golfkøllene dine?
Trenger du å forsikre golfkøllene dine?Vis mer

Gull verdt

Eier du en dyr pels eller en klekkelig samling med mynter? Har du bare en innboforsikring, kan det hende at du bør tenke på å tegne en ekstraforsikring.

Kaninpels, bunad, gullklokke og golfutstyr. Mange har dyre verdigjenstander som kanskje burde vært omfattet av en verdisakforsikring.

Holder du tingene dine hjemme trenger du strengt tatt ikke en verdisakforsikring.

- Når verdisaken er i hjemmet ditt, er den omfattet av den vanlige hjem- eller villaforsikringen. Når du tar med deg verdisakene ut av huset, har du ikke lenger den samme forsikringsdekningen, sier pressetalskvinne Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Må ha innboforsikring

Verdisakforsikring får du bare lov å tegne i tilknytning til hjem- eller villaforsikringen din.

- Ønsker du å tegne en slik forsikring, må du ha dokumentasjon på at du eier den aktuelle gjenstanden. Dette kan eksempelvis være gjennom en kvittering på kjøpet eller en takst som anslår verdien, sier Vennesland.

Ytre årsaker

En verdisakforsikring skal sikre at de dyreste sakene dine er forsikret dersom du fjerner disse fra huset ditt.

Ifølge Vennesland dekker en vanlig hjem- og villaforsikring skadene ved brann, tyveri og vannskade. I tillegg dekker en verdisakforsikring skadene ved ”plutselige ytre årsaker”.

- Står du for eksempel i en drosjekø, og noen brenner hull i pelsen din med en sigarett, anses dette som en plutselig ytre årsak. Hvis du har en verdisakforsikring, vil skadene på pelsen være dekket, sier Vennesland.

Har du en reiseforsikring, dekker denne opp til 10.000 kroner dersom du skulle bli utsatt for tyveri eller ødeleggelse på reise. Du bør da vurdere om dette er nok for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en fin pels hjemme, som du sjelden bruker i farefulle sammenhenger, eller en gullklokke som du sjelden går med, er det heller ikke sikkert at du trenger en verdisakforsikring.

- Får du for eksempel stjålet smykker og pels til en samlet verdi av 50.000 kroner, får du bare 10.000 kroner fra en eventuelt reiseforsikring, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Pels til 30.000 kroner

Premiene på å forsikre verdisaker varierer mye avhengig av hvilke gjenstander som ønskes forsikret.

- Vi forsikrer alt fra foto- og videoutstyr, smykker og pelser til briller, kikkerter og golfutstyr, sier Vennesland.

Noe av det billigste å verdiforsikre, er en pels.

- Forsikringspremien på en pels er om lag 7 promille av pelsens verdi. Det vil si at en pels som koster 30.000 kroner vil bli belastet med en årlig forsikringspremie på 210 kroner, forteller pressetalskvinnen i If.

Ifølge Vennesland er premien for å forsikre en bunad 9 promille av verdien, premien for et golfsett 20 promille av verdien, og briller om lag 50 promille av verdien.