Gull og sølv

Gull har ikke vært en lukrativ investering.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

En gang i tiden var gull noe av det mest lukrative man kunne forestille seg. Gull var synonymt med rikdom, noe som gjorde det attraktivt å dra til Amerika for å bli gullgraver. Slik er det ikke lenger.

Ingen gyldne tider

De siste tjue årene har gull vært ut. Prisen på gull har stått bom stille, og mer enn det.

- Gullprisen har faktisk falt siden 1980. Prisen har ikke engang blitt justert for inflasjon, sier Michael Fornitz, sjefsnumismatiker i Thomas Høiland Auktioner i København.

Men kan det da være lurt å handle nå, siden gullprisen er så pass lav?

- For ti år siden syntes man også at gullprisen var lav, og at det kunne være lurt å kjøpe. Derfor ville jeg være veldig forsiktig med å si at det er lurt å kjøpe gull nå. Men hadde vi fått en stor verdensomspennende krise, for eksempel en 3. verdenskrig, er det meget sannsynlig at gullprisen ville stige kraftig, sier Michael Fornitz.

Ifølge Fornitz har sølvprisen opplevd samme skjebne som gullprisen.

- En verdenskrise ville også føre til høyere sølvpris, men den ville ikke stige i samme grad som gullprisen, sier han.

Prisen for ett gram gull er i dag om lag 88 kroner, og ett gram sølv koster bare i underkanten av 1,50 kroner. En gullbare som veier ett kilo koster dermed 88.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

20 ton gull

Norges Bank har også en gullreserve. Hele 20 tonn flunkende gull er gjemt i kjelleren med en samlet verdi på om lag 1,76 milliarder kroner.

- Men det utgjør bare en liten del av den samlede valutareserven som er på over 500 milliarder kroner, sier informasjonsdirektør i Norges Bank, Paul Henrik Paulsen.