Gull i 2.000 $?

Analytiker mener at gull kan nå opp i 2.000 dollar per unse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gull er igjen en trygg havn. Og gullprisen skal kraftig opp de neste årene, mener analytiker Gunnar Holen. Det skriver Dagens Næringslivs nettavis, DN.no.

Er sølv det rene gull?

All time high

Gullprisen er nå på 735 dollar per unse, og er dermed tilbake på nivåer som ikke er sett på 27 år. (En troy unse tilsvarer 31,1 gram, red. anm.)

Gullprisen skal ha steget 12 prosent siden midten av august, da aksjemarkedet var på bunnen. Aksjekursene har siden da gått både opp og ned, men gullprisen har fortsatt uforstyrret oppover, skriver analyseselskapet CAR i en rapport, ifølge DN.no.

- Nå som markedet har snudd, har vi fått et rally i gull, med en oppgang på 80 dollar på en måned. Mitt inntrykk er at gull har gjenvunnet plass som en trygg havn, sier analytiker Gunnar Holen til DN.no.

En ekte gullbarre. Foto: Danmarks Nationalbank.
En ekte gullbarre. Foto: Danmarks Nationalbank. Vis mer


Slik var ikke situasjonen i begynnelsen av finansuroen, da gullprisen falt rundt 50 dollar per unse fra sent i juli til i august. Dette fordi gull ble solgt ut av hedgefondforvaltere. Men salget er nå opphørt, og dermed er også hinderet mot høyere gullpriser fjernet.

- Det er naturlig at når man har krise er gull en trygg havn. Først falt gull like mye som alt annet. Det hadde sammenheng med at gull var likvid og man hadde en mulighet for å komme ut der. Det er klare indikasjoner på at mange hedgefond solgte både gullfutures og gullaksjer, sier han til DN.no.

Slik blir du gullgraver

Tredobling

På lengre sikt tror analytikeren at gullprisen kan tredoble seg.

- Den kan nå 2000 dollar per unse, men det skjer ikke de første årene, sier han.

Etterspørselen etter gull er imidlertid sterkt økende, noe som kommer fra den voksende middelklassen i Kina og India.

PS. Om du hadde kjøpt gull første gang DinSide skrev om det for to år siden, kunne du ha gjort det til en pris på 475,60 dollar per troy ouce - noe som hadde gitt en pen avkastning frem til dagens gullpris.

Mer om gull og sølv: