<strong>EDELT OG KOSTBART:</strong> Gullet har blitt rådyrt - nye rekorder denne uken. Vil du kjøpe? Foto: colourbox.com
EDELT OG KOSTBART: Gullet har blitt rådyrt - nye rekorder denne uken. Vil du kjøpe? Foto: colourbox.comVis mer

Gull har blitt rådyrt

Setter nye rekorder denne uken.

I 2005 oppfordret mange til å kjøpe gull. Blant annet DinSide skrev om det som den gang var takter til nye prisrekorder på gull. Da ble gull omsatt på New York-børsen til 475,60 dollar per ounce.

– På lang sikt har vi en positiv tro på gullprisen - vi tror at den har et potensiale videre opp, selv om prisen har økt de siste årene, sa råvareanalytiker i Jyske Bank, Jacob Vinding Jensen, til DinSide i 2005.

Det skulle vise seg at Jensen fikk rett.

– Ha gull som kontanter

Høsten 2010 gjentok DN.no kjøpsanbefalingene, blant annet på basis av uttalelser fra investeringsrådgiveren Marc Faber, gjengitt av Bloomberg News. Faber ble også kjent som Dr. Doom da han rådet aksjeinvestorer til å selge like før børskrakket i 1987.

– Jeg vil fortsette å råde alle ansvarlige mennesker til å investere i en del gull og ha det som kontanter, sa Faber i høst.

I september brøt gullprisen 1.300 dollar-grensen, og markedsstrateg Ole Arntzen i CMC Markets sa til DN.no at han trodde på priser rundt 1.400-1.500 dollar i løpet av 2010.

Les også: – Det er dumt å smelte bort verdier

Og det stemte igjen ...

Denne uken satte gullprisen nye rekorder. Torsdag ble det notert spotpriser på nesten 1.593 dollar, og prisen har ikke steget så mange dager på rad siden 2006, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere analytikere Telegraph.co.uk har snakket med, tror gullprisene skal videre opp. Så du skulle kanskje kjøpt gull i høst. Men hvordan?

Gjør et smykkekupp på auksjon

Kjøpe gull

Å gi råd om større investeringer skal vi ikke gjøre her. Men for den som gjerne vil ha litt gull "i madrassen" er det mulig å kjøpe. Handler du smykker og bearbeidet gull, betaler du ikke bare for vekten, men også for utførelsen. Det samme gjelder om du kjøper mynter. Fordelen er at smykker og mynter er lette å oppbevare og transportere, ulempen at de krever sitt hva gjelder lagring og forsikring. Det samme gjelder om du kjøper gullbarrer, og da må du også betale merverdiavgift. Det slipper du ved kjøp av mynter. Du kan også kjøpe børsnoterte fond som investerer i gull.

Flere steder kan faktisk hvermansen handle gull fra automater. Et selskap planlegger å sette opp The Gold to Go-machine på 50 ulike steder i Storbritannia, og slike finnes også blant annet i Dubai, Italia, Tyskland og USA.

OBS: Pass på hvordan du oppbevarer gull - Ved innbrudd er det ikke alltid nok at du vet hva du har

Mest gull

Norge har ikke lenger en statlig gullbeholdning. 33,5 tonn gullbarrer ble solgt første kvartal i 2004. Du kan likevel se gull i statsbanken. De har beholdt syv gullbarrer til utstillingsformål, samt 3,5 tonn gullmynter som var med på gulltransporten til England ved krigsutbruddet i 1940.

Disse landene/organisasjonene har den største gullbeholdningen:

  1. USA
  2. Tyskland
  3. Det internasjonale pengefondet
  4. Italia
  5. Frankrike
(Kilde: Telegraph.co.uk)