Gull for 100 millioner i skuffer og skap

Det blinker i gull i norske hjem: Mer enn et halvt tonn gullmynter og –medaljer er lagret i skuffer og skap i norske hjem. Den formidable gullreserven er verdt hele 100 millioner kroner.

Tallene kommer fram i en undersøkelse mynt- og frimerkehuset Samlerhuset har gjort blant egne kunder.

Undersøkelsen gjelder kun gullmynter og -medaljer, og omfatter ikke juvéler. Verdien av gullsmykker kommer i tillegg. Nordmenn er et samlende folk, og undersøkelsen viser at verdien av samlingene er større enn mange tror - faktisk så stor at det er snakk om en investeringsform.

Mest på Østlandet

Folk i Oslo og Buskerud sitter på de største gullreservene her i landet. I Oslo har innbyggerne i gjennomsnitt brukt 33 kroner hver på gullmynter og -medaljer siden 1994. Til sammen har Oslofolket handlet gullmynter for nærmere 17 millioner kroner. I Buskerud har folk kjøpt gull for i gjennomsnitt 31 kroner – til sammen 7,1 millioner kroner siden 1994.

Akershus-beboerne kommer nærmest i antall kroner de har brukt på gull siden 1994, med 26 kroner. Minst interesse for gullmynter og gullmedaljer finner vi i Sør-Trøndelag, Finnmark og Nord-Trøndelag.

- Disse tallene er kun basert på salg til våre egne kunder, og må ikke tas som noen fasit på hvor i landet folk er mest opptatt av å samle gullmynter. Men ser vi på andre samleobjekter, finner vi samme tendensen. Også når det gjelder frimerker er folk fra Oslo, Buskerud og Akershus i en særstilling, sier Leif Klevan, administrerende direktør i Samlerhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen