Guide: Enkel husvask

Hele guiden til enkel, kjapp og effektiv vasking.

Rengjøring for latsabber

  1. Guide: Enkel husvask


Alltid ryddig hjem

Det blir ikke rent om det er rotete. Å rydde er kjempekjedelig, så her bør du prøve å få til en god rutine.

Ryddig og pent. Foto: Fleur Suijten. Vis mer


Alt må ha en plass, og alt må være på sin plass. Legg ting tilbake med en gang, så det slipper å hope seg opp. Ha egne kurver til ting slik at de er lett tilgjengelige.

Amerikanske Deborah Taylor-Hough har innført en rutine hun kaller "The Ten Minute Tidy" i sin familie. Den går ut på at hele familien bruker 10 minutter hver kveld på å rydde huset (tidy betyr ryddig på engelsk, red.anm.). Så sett hele familien i sving - det er ganske mye dere får gjort på 10 minutter, og ikke er det spesielt slitsomt heller.

>> Klikk deg videre til neste: Enkel kjøkkenvask


Rengjøring for latsabber

  1. Guide: Enkel husvask


Kjapt koselig på kjøkkenet

Begynn alltid med oppvasken. Det er utrolig motiverende å finne igjen kjøkkenbenken sin, under alle de skitne koppene og karene.

Når du har vasket, lar du alt stå og tørke helt av seg selv - mens du rengjør vasken med Jif-spray eller annet egnet middel, som du også bruker på alle overflater, som benker og kjøkkenskap.

Koselig og rent på kjøkkenet. Foto: Fleur Suijten. Foto: Fleur Suijten Vis mer


Hvis du gjør dette hver gang du vasker opp, trenger du sjelden å ta en storrengjøring på kjøkkenet. Husk: Hele poenget er at du skal slippe unna de store skippertakene.

Hvis du vasker opp hver dag, blir det ikke så mye hver gang.

Ha ting tilgjengelig. Da er sjansen større for at du setter i gang. Det kan være lurt å spandere på seg en en pen beholder til å ha Zalo oppi, slik at den kan stå fremme på kjøkkenet, i stedet for under vasken.

>> Klikk deg videre til neste: Ta gulvet i en fei


Rengjøring for latsabber

  1. Guide: Enkel husvask


Gullende rent gulv

Før du setter i gang med gulvet, må du tørke støv. Det er kjapt og greit gjort med en mikrofiberklut som ikke må dyppes i vann. Den skal være tørr hele tiden, du trenger bare å vaske den i maskin en gang i blant for å holde den ren. Aktuelle produkter kommer fra Jif og Jordan, eller du kan for eksempel bruke Swiffer Duster.

Hvis du vasker ofte, trenger du ikke støvsuge hver gang. Tørrmoppsystemet til Jif, Jordan eller Swiffer får opp det meste av støv og hår på gulvet. Vi anbefaler selvfølgelig å støvsuge en gang i blant.

Skinnende rene gulv, helt enkelt. Foto: Fleur Suijten. Foto: Fleur Suijten Vis mer


Nå kan du ta frem enten engangsvaskekluter eller en vaskeklut i microfiber, som brukes enten bare med litt vann, eller med vann og litt såpe, spesielt på flekker.

Engangsvaskemoppene til gulv er vi litt ambivalente til. De er supre om du har dårlig tid, og svigermor står utenfor døren - og det er viktigst å bare shine over gulvet litt, men de blir fort tørre og må byttes ofte.

Vaskekluten som du fester under den samme vaskestangen virker bedre. Men husk: Har du parkett bør du aller helst styre unna såpe, eller bare bruke en dråpe Zalo (eller Sunlight da), og så lite vann som mulig på kluten. Grønnsåpe og masse vann er ikke bra for parketten.

>> Klikk deg videre til neste: Ha det (rent) på badet


Rengjøring for latsabber

  1. Guide: Enkel husvask


Ha det, møkka på badet

Når du er ferdig med gulvet, kommer turen til det verste: Badet.

Dusjen sprayer du kjapt over med et produkt beregnet på fliser og glass, etter at du har dusjet - da slipper såpe- og shamporestene å sette seg godt fast mellom flisene.

Ha det på badet. Foto: Fleur Suijten. Vis mer


Gå til innkjøp av noen engangskluter som er laget spesielt for bruk på kjøkken og bad. Disse er superkjappe og enkle å bruke til å vaske både vask og do. Det beste er at du nå slipper å holde styr på hvilken klut du brukte på vasken og hvilken du brukte på doen forrige gang. Nå er det bare å vaske over - og kaste.

La en pakke engangskluter ligge på badet, så kan du tørke opp tannpasta- og såpesøl med en gang, i stedet for å la det ligge og bli skikkelig inntørket.

Ikke så miljøvennlig synes du? Det er faktisk ikke så miljøvennlig å pøse på med salmiakk og klor rett ned i kloakken heller.

Merk: Ifølge Lilleborgs Forbrukerservice er ikke denne typen kluter desinfiserende, så om du trenger bakteriedrepere, må du likevel ty til sterkere midler.

Synes du det er dyrt å betale 30 kroner for en pakke med våtservietter til å vaske doen med? Tenk på hva alternativene er.

Enten så gidder du ikke vaske do på en måned (minst), og må leve i møkk og, bokstavelig talt, drit - frem til du orker å ta fatt.

Eller så kaster du inn håndkleet og leier inn en rengjøringshjelp. Og hvor mye koster ikke det? Sist vi sjekket, hadde City Maid en fastpris på 750 kroner for å vaske en leilighet på 100 kvadratmeter ...

Da er det mye rimeligere å bruke cirka 30 kroner på å kjøpe seg et lettvint verktøy, slik at du kan gjøre det selv. La oss si pakken varer til 5 vask - det er 6 kroner vasken det. Ikke verst, vel?

Vi er ikke helt ferdige med doen enda. Til å vaske nedi selve doen, må du ha en dobørste (og den må være ny og ikke gammel og ekkel) og produkter som Domestos eller Jif til å vaske nedi. Og for at doen din aldri skal bli helt grusomt ekkel, er det smart å la begge deler stå ved siden av. Så kan de brukes fritt av både deg og gjestene dine om behovet skulle melde seg.

>> Klikk deg videre til neste: Alltid rene klær


Rengjøring for latsabber

  1. Guide: Enkel husvask


Kule klær er rene klær

Mens du vasker huset kan du jo like godt sette på en maskin med tøy og - du er kanskje til og med ferdig med å vaske hele huset innen vaskemaskin har stoppet.

Pen i tøyet. Foto: Melodi T.
Foto: Melodi T Vis mer


Bare pass på at du ikke blander klær i forskjellige farger eller klær som skal vaskes på forskjellig temperatur.

Usikker på hva du vaske, hvordan? Det lærer du her: Slik vasker du klær.

Tilbake til hovedartikkel:
Rengjøring for latsabber.