Guide: Adventskalendere

Tips og inspirasjon til deg som skal lage julekalender - og stor oversikt over kalenderne du kan tjene på!

Publisert
Sist oppdatert

En liten pakke hver dag er ikke så dyrt, tenker du kanskje. Men 24 små pakker, en sjokolade, et blad til 30 kroner, en liten Lego-figur til 40, eller kanskje 90 kroner... Du har kanskje til og med til flere barn? Det sier seg selv: Dette kan bli dyrt!

Heldigvis er det måter en kan gjøre det litt rimeligere på - enten en velger alternative kalendere, eller den tradisjonelle pakke-kalenderen. Her er våre beste tips til hvordan du får stemningen uten å ruinere deg.

Vinn: Julekalenderne du kan tjene på

Gi en serie av glass, servise - eller kanskje julepynt? Her er Ikea-juledekorasjoner fra kroner 19,- <i>Foto: Ikea</i>
Gi en serie av glass, servise - eller kanskje julepynt? Her er Ikea-juledekorasjoner fra kroner 19,- Foto: Ikea Vis mer


Ferdigkalender: Sjokolade, plastfigurer eller tegninger. I butikkene får en kjøpt ferdige kalendere fra 6 til cirka 200 kroner, avhengig av hvor fancy den er. Null stress, og omtrent den aller billigste løsningen.

DinSides utsendte falt for Designtorgets lille adventskalender, som vist over, til knappe 50 kroner.

Adventsbøker: Hovedpoenget med adventskalenderen er å telle ned til jul. Hva med å gi tid, i stedet for kalenderpresanger? Det finnes ulike kalenderbøker, hva med å dra frem barndommens fru Pigalopp igjen? Vår favoritt er Jostein Gaarders "Julemysteriet" - som alltid gleder både store og små.

Samlekalender: Skal du lage 24 individuelle små pakker blir det lett dyrt. Velg et tema eller en serie. Du kan for eksempel pakke inn puslespillbiter; legoklosser (som til slutt blir en større ting); eller dele opp en pose twist.

Lager du julekalender til en voksen person, kan det for eksempel være en idé å gi glass, service el.l, i en serie. Studenten blir sikkert hoppende glad for 6 vannglass, 6 ølglass, 6 hvitvin og 6 rødvin. Eller hva med å samle opp litt julepynt?

Kakekalender: Lag 24 pepperkakehjerter, og heng dem opp med tråd. Helt streit pepperkakedeig får du på Rimi/Ica fra 27 kroner.

Julekalenderens historie:

Den trykte julekalenderen, der en kan åpne ulike luker, kom til Norge fra Danmark på 1930-tallet. Opprinnelig stammer julekalenderen fra Tyskland. En mor pakket inn 24 små pakker til sin syke sønn, for å gjøre ventetiden til jul litt kortere.


Adventslys: Flere steder får en kjøpt lys med tall på, som man skal brenne hver dag. Blant annet pleier danske Holmegaard å lage kubbelys, men en får også smalere lys som tar rundt en halvtime å brenne. Frokosten, middagen - eller mørke desembermorgener på jobben blir litt hyggeligere, og ett lys for hele adventstiden utgjør ikke store kostnaden. Eventuelt kan en ta ja takk, begge deler-varianten, og tenne lys i tillegg til en adventskalender.

Nødvendigheter: Barn vokser fort, og trenger nye klær og nytt utstyr hele tiden. Hvorfor ikke bruke adventskalenderen til å spe på med dette? Sokker, skjerf, sko, votter, blyanter, tegnepapir, et cetera. Lørdagen slår du til med lørdagsgodt. (Eller litt vin både lørdag og søndag, dersom du lager til kjæreste/samboer/ektefelle.) Denne kalenderen har potensial til å gå i null.

Plæstikk: Det er foreldrene som er mest opptatt av at leker skal være politisk korrekte, ergonomiske og riktige - gjerne i naturfarger som kanskje til og med matcher interiøret på barnerommet? Barn liker billig plæstikk i jallafarger. Utnytt det til din fordel. Gå inn i billigbutikkene og bil overrasket. Nille, Europris, Lidl og Max står kanskje ikke øverst på listen vanligvis, men hvor ellers får du 10 fine tusj til 10 kroner? (Og igjen: Del gjerne opp!) Her har du gode muligheter til å lage pakkekalender til under 100-lappen.

Søte kalendernisser fra Au Maison er nesten presang nok i seg selv. Gavene putter du i de små lommene. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i>
Søte kalendernisser fra Au Maison er nesten presang nok i seg selv. Gavene putter du i de små lommene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Julenostalgi: Husker du skomaker Andersens kalender? Få ting lukter så mye jul som mandariner med nellikspiker i. Lag gjerne flere, men la én være kalender, med 24 nellikspiker, som du kan ta ut - én hver dag.

Julekalenderne du kan tjene på:

Det er morsommere å tjene enn å spare. En rekke nettsteder kjører ulike julekalendere. Noen til ettertanke, noen med spill, noen med tilbud - og noen med premier.

Vi har trålet nett og funnet frem noen av våre favoritter i år. DinSides julekalender har premier verdt til sammen 70.000 kroner i år. Blant favorittpremiene våre er Mulberryvesker, parfyme, reiser til fjern og nær - samt utstyr til huset.

Julekalenderne du kan tjene på

Flere nettkalendere vil nok bli tilgjengelig ettersom desember nærmer seg. Vet du om noen som ikke står på listen? Tips gjerne andre lesere i debatten.

(Deler av artikkelen er tidligere publisert på DinSide.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer