Grunneier eller badeløve?

I strandsonen finner du stadig skilt med "gjennomgang forbudt - privat område". Men hva har du egentlig lov til? Vi har prøvd å samle trådene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Om det er heten eller sommerølet som setter sinnene i kok skal være usagt, men hvert eneste år er krangelen mellom tomteeiere med egen strandlinje og badeløvene i full gang.

Vi har derfor oppdatert vår oversikt over "Kampen om strandsonen". For å lese hele serien må du trykke på lenkene til høyre.

Mobb en strandeier?

Flere av de heldige som enten bor eller har en hytte med strandlinje, føler ofte at de utsettes for mobbing av politikere, myndigheter og, ikke minst, badegjester som tar seg til rette.

Enkelte politikere på Østlandet ser det ofte som en kampsak å bedre adgangen til strandsonen for befolkningen, mens andre jobber mest for grunneiernes rettigheter. Resultatet blir uansett at eierne av de attraktive eiendommene føler sin eiendomsrett truet.

Forsvarsmekanismen blir ofte private gjerder og skilt, eller spraying på svaberg med "privat område".

Men er det egentlig så galt å ville ha sin hage i fred?

Allemannsretten?

Kan vi ikke legge til snart? Begynner å bli klar for grillmat og dobesøk.
Kan vi ikke legge til snart? Begynner å bli klar for grillmat og dobesøk. Vis mer

Osloposten har tidligere fortalt at hver Oslobeboer kun har tre centimeter strandlinje å boltre seg på, og da er det kanskje ikke så rart at frontene står hardt mot hverandre?

Strandløver og andre badegjester påberoper seg ofte allemannsretten når de kommer i konflikt med grunneierne. Trykk på lenkene øverst til høyre, eller nederst til venstre, for å se hva allemannsretten egentlig innebærer.

Hva mener du?

Både Arbeiderpartiet og SV har tidligere gått hardt ut mot strandbaronenes enerett på strandlinjen.

Et av forslagene har vært at ferdselsretten skal gjelde overalt hvor bolig eller hytte ligger mer enn 25 meter fra strandsonen.

På den andre siden finner vi ofte representanter fra høyresiden, som sier at de vil kjempe for grunneieres privatliv.

Vi mener at det er på høy tid at de delene av strandsonen som er ulovlig sperret blir gjenåpnet så fort som mulig. Er du enig eller uenig? Gi oss din mening i diskusjonsgruppen nedenfor.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!