Grunn til å være sjalu?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunn til å være sjalu?
Dersom du er sjalu, er det viktig å finne ut om du har grunn til det. Dersom den du elsker har funnet en annen, dersom han eller hun ofrer mye mer tid, penger eller oppmerksomhet på en annen person - eller for den saks skyld på en jobb eller en hobby, ja, da er det grunnlag for sjalusi, skriver psykolog Elsa Almås.

Av psykolog og sexolog Elsa Almås

Det finnes dem som aldri har følt sjalusi, og egentlig skal de være glade for det. Det er en smertefull følelse, for enkelte kan den oppleves nesten uutholdelig.

I vår kultur synes mange å mene at det er galt å være sjalu - at denne følelsen nærmest skulle slettes av følelsesregisteret vårt. Det er nok like umulig og meningsløst som å forsøke å slette følelser som sorg eller glede. Det er slett ikke urimelig å føle angst eller utrygghet for å miste den man er glad i. Etter oss selv er vår kjæreste ofte vårt mest dyrebare vi har å tape.

Men sett nå at det ikke foreligger noe grunnlag for sjalusi, at du er sjalu bare kjæresten din går ut for å kjøpe brød, eller hun/han viser begeistring ved å møte en gammel venn eller venninne på byen. Da er du ille ute. Det er som du prøver å stille deg midt i strømmen for å snu en rennende elv. Svært få mennesker liker å måtte innrette seg etter noe de dypest sett er helt uenige i. Derfor blir det oftest slik at den som føler sjalusi når det ikke egentlig er grunn til det - før eller siden taper og mister kjæresten sin.

Det er ikke galt å føle sjalusi, men det må foreligge en virkelig grunn, og når følelsen er der, blir det så viktig så viktig å kunne behandle den på en skikkelig måte. Det gjør ikke den som sier Du får ikke gå noe sted uten at jeg er med deg. eller: Du får ikke snakke med noen av det annet kjønn.

Det er ødeleggende for kjærligheten å hindre andre i deres frie livsutfoldelse. Forteller du derimot kjæresten din at du føler sjalusi nettopp fordi du er glad i vedkommende, og at du vil slåss for at forholdet deres ikke skal gå i stykker? Dersom du sier at du vet at du ikke kan eie noen, men at du så gjerne vil føle deg trygg på at kjærligheten deres vil vare. Ja, da fortjener du å bli tatt på alvor - ikke nødvendigvis ved å bli gitt forsikringer om at alt vil gå bra, men ved å bli møtt med den samme åpenheten som du selv gir.

Ha alltid det i tankene, at når det gjelder ANDRES følelser, vil de aldri være synlige for deg på annen måte enn at du må tro det du ser, og det som sies til deg, samtidig som du selv er ærlig om hva Du tror og føler. Har du problemer med grunnløs sjalusi eller med at du ikke klarer å behandle den sjalusien du kjenner inni deg, bør du søke hjelp hos noen som har erfaring i å hjelpe mennesker med vanskelige følelser.

Redigert av Silje Stavik 10.04.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!