Grønt kort for fem hundre spenn

Golf seiler nå opp som den store nye folkesporten. Nå tilbyr nemlig flere og flere klubber billige fjernmedlemsskap og har supertilbud på Grønt Kort - inngangsbilletten til å spille golf på godkjente baner. Her er noen av de aller beste tilbudene.

Golf: Ikke lenger reservert de med båskimmer i håret eller tall og forkortelser etter navnet sitt... Vis mer


Hver 50. nordmann er medlem i Norges Golfforbund, og antallet bare stiger. Og heldigvis for de som har fattet interesse for sporten; prisene synker i takt med den økende oppmerksomheten sporten får.

For at du skal få sjansen til å benytte deg av de billigste tilbudene har vi vært i kontakt med nesten 200 golfklubber fra Polarsirkelen i nord til Mandal i sør.

Her er ti av de aller beste tilbudene på Grønt Kort.

Tilbudet kan variere noe fra klubb til klubb, men felles er at alle grønt kort pakkene skal inneholde både teoretisk og praktisk opplæring, samt teoriprøve og oppspill. Noen klubber krever også at du tar en "fadderrunde" før de utsteder grønt kort - det vil si at en av klubbens pro'er spiller en runde med deg. (Pro, på golfspråket, er det samme som en profesjonell spiller).

Ikke hele prisen....

Men det er ikke bare å ta grønt kort. For selv om et grønt kort kurs og beståtte prøver kvalifiserer, må du nemlig være medlem i en klubb for å få utstedt den lille grønne adgangsbilletten til landets golfbaner. Prisen på dette varierer voldsomt - den billigste vi fant var på ca 500 kroner, og oppad til de dyreste klubbene med årsavgifter til rundt 10.000 kroner eller innmeldingsavgifter oppad til 30.000 kroner.

Her må det også nevnes at det er stor forskjell på hva du får for 500 kontra 30.000 kroner. De dyreste medlemsskapene gir deg gjerne fritt spill på din lokale bane - mens du må betale greenfee (avgift per gang du spiller) med de billigste medlemsskapene. For deg som ikke spiller så ofte, kan imidlertid dette lønne seg, da du kan slå ganske mange runder for noen tusenlapper.

Det finnes også pakketilbud, og her er noen av dem. Andre klubber gir avslag på hele eller deler av kurset om du tegner medlemsskap. Ta kontakt med din nærmeste golfklubb for et tilbud!

Den lille forskjellen

En gjenganger under vår ringerunde til de forskjellige golfklubbene, var at "det er umulig å sammenligne priser på grønt kort". Morten Menes, daglig leder og formann i Fana Golfklubb, vil gjerne sette søkelys på hva de forskjellige pakkene tilbyr.
- Her i Fana Golfklubb tilbyr vi ti praksistimer i tillegg til teorikurset, sier Menes.
Klubben har en av landets beste proer, Tim Brookes, som mener dette burde være nok til at du skal få kontroll på både køllene og ballene dine.

De andre tilbudene har fra 3-10 timers instruksjon, i tillegg til at tiden du får adgang til banen for å øve deg varierer stort.

.... og husk. Selv om vi har oppgitt pakkepris som inkluderer både opplæring og prøver er det ikke gitt at du får ditt grønne kort etter endt grønt kort-kurs. Den gjeve inngangsbilletten får du kun om du klarer prøvene. Og jo mer opplæring og praksis du har, jo større er sjansen for at det grønne kortet blir ditt!

Rabattene

Heldigvis er det ofte rabatter ute og går. Flere av klubbene gir prisavslag eller refusjon av kursavgiften på grønt kors kurs ved innmelding i den aktuelle klubben, og her kan det være store summer å spare.

For eksempel: Benytter du deg av det aller billigste tilbudet vi fant på grønne kort på Karmøy Golfklubb (500 kroner) får du dette i avslag om du tegner fjernmedlemsskap i klubben. Et fjernmedlemsskap koster, pr. 30.06.2004, 990 kroner for voksen, 600 for eventuell ektefelle/samboer, 600 for 19-21 åringer, 400 for juniorer og 250 kroner for barn.

- Det er vel ikke å legge skjul på at vi er på jakt etter medlemmer, sier Nils Reiersen, et av klubbens medlemmer. Det er imidlertid ikke mulig å ta intensivkurs på Karmøy. Velger du å ta grønt kort her, bør du derfor belage deg på å være i området i et par uker.

NB: Norges Golfforbund innførte en ny regel i år: Det må gå 9 dager mellom kurs og oppspill. Det kan derfor være et alternativ å finne et billig kurs å ta i ferien, men spare oppspillet til du er hjemme igjen. Oppspill (det vil si den praktiske prøven) koster stort sett mellom 200 og 500 kroner.

Også andre klubber tilbyr gode pakkepriser og rabatter.
Trykk her for å se noen av de gode tilbudene vi fant.

Senior, Junior eller knøtt?

Har du problemer med å bli referert til som en senior vil du få et problem på golfbanen. Med mindre du er under 18 år, da. Klassene som gjelder er, stort sett:

 • Knøtter: opp til 12 år
 • Junior: 12-18 år
 • Senior: Over 18 år
 • Hos noen gjelder bare senior og knøtteklassen, og begrepene varierer litt, mens hos andre vil du finne enda flere (pris)grupper, for eksempel studenter eller pensjonister.

  I tillegg, mens vi snakker om grønt kort: I henhold til Norges Golfforbunds regler må ikke spillere under 14 år avlegge teoriprøve. Her kan det altså være grunnlag for å prute i pris, skulle det være lik pris for barn og voksne der du velger å ta ditt grønne kort.

  Grønt kort

  Har du tenkt å ta grønt kort i år? (Avsluttet)
  Ja. Så fort som mulig!(44%) 193
  Kanskje, hvis det ikke er for dyrt.(30%) 133
  Nei - det har jeg fra før.(15%) 68
  Overhodet ikke. Golf er og blir en snobbesport!(6%) 27
  Nei. Er ikke særlig interessert.(5%) 22
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Gratis for knøttene

  Om du velger å ta grønt kort ved en lokal klubb er dette ofte gratis, eller ekstremt billig for knøttene. Flere av klubbene vi snakket med opplyste at deres golfpro tilbyr gratis instruksjon for dem under 12 en kveld i uken. Eventuelt koster dette et par hundre kroner i semesteret. I løpet av et eller to semester vil de fleste knøttene da kvalifisere til grønt kort.

  Vil knøttene ta grønt kort på kurs, med mor og far, øker derimot prisen. Noen klubber har avslag i pris for knøtter eller juniorer, mens andre tar full pris. Dette blir blant annet begrunnet med at barn gjerne trenger mer tid på å lære - og at de trenger flere baller når de først er ute på greenen.

  Prinsipiell motstander av det lille grønne, eller rett og slett ikke god nok?

  Fortvil ikke - det finnes også håp for deg! Ønsker du å være med på leken, uten å ha verken grønt kort eller være medlem i en klubb, kan du prøve deg på Pitch & Putt.

  Her kan du lese mer om snarveien til golfspillet.

  Andre klubber tilbyr gule eller røde kort, som er forskjellige prøvetilbud til deg som har lyst til å snuse på golfsporten. Her er det bare å ta kontakt med din nærmeste golfklubb å høre.

  Noen fakta du kanskje ikke visste om golf i Norge

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Norges Golfforbund:

 • Stiftet 1948
 • Medlem av Norges Idrettsforbund og Olympiske komité
 • NIFs 3. største særforbund
 • 14 % barn/unge, 27 % kvinner
 • Antall medlemmer pr. 31/12 2003: 118.000
 • Antall nye medlemmer i 2003: 9.000
 • Antall klubber: 200
 • Antall 18-hulls baner: 39
 • Antall 9-hulls baner: 70
 • Antall 6-hulls baner: 44
 • Eksterne lenker:

  Golf.no.
  Norges Golfforbund