Grønnsaks-hat i genene

Her er den perfekte unnskyldningen til alle som hater grønnsaker: Det kan være genenes skyld.

Får du grøsninger av å tenke på erter? Blir du kvalm av tanken på brokkoli? Og føler du deg uvel hver gang du hører Thorbjørn Egners "Grønnsakspisersang"?

Kanskje du er født sånn.

Hindrer utvikling
Amerikanske forskere hevder nå at grønnsakshat kan ligge i genene våre, skriver Daily Mail.

De som hater grønnsaker, skal være født med smaksløker som er svært sensitive overfor skarpe smaker. Vegetarianere og andre grønnsakselskere, har derimot problemer med å merke bitterheten i grønnsakene.

Jod er nøkkelordet i forskningen. Jod finnes blant annet i sjømat og enkelte grønnsaker og blir bearbeidet i skjoldbruskkjertelen. Stoffet er svært viktig for vekst-, mental- og seksualutvikling.

Kjemikaliet som lager den bitre smaken i grønnsaker, hindrer joden i å arbeide ordentlig i kroppen.

Personer som bor i områder med lavt jodnivå, kan derfor ha utviklet en motvilje mot mat som hindrer dem i å få brukt den lille joden kroppen har. Derav hatet mot grønnsaker.

Følsomme gener
Forskningen er gjort ved Mon-ell Chemical Sciences Centre i Philadelphia.

Deltakerne ble bedt om å rangere grønnsaker ut fra bitterhet.

Deretter testet de deltakernes gener som styrer følsomheten overfor bitter smak. Det er to versjoner av genene: Én følsom og én ufølsom. Disse genene er også ansvarlige for å utvikle smaken vår. Vi har alle to slike gener.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som hadde to følsomme gener fant brokkoli svært bittert. Kål og rosenkål var ikke mye bedre. De som hadde to ufølsomme gener, likte alle grønnsakene. De som hadde ett av hvert gen, rangerte grønnsakene midt mellom de to andre gruppene.

Forskerne sier det er mulig at personer med følsomme gener kan utvikle smakssansen med alderen.