Grønnsaker mot urinsyregikt

Når stoffer fra kjøtt, egg og fisk omsettes i kroppen, dannes det urinsyre. Hvis du har en feil i stoffskiftet, kan urinsyreinnholdet i blodet bli for høyt. Da felles det ut urinsyrekrystaller i leddene, noe som gir smerter. Både medisiner og kostholdstiltak reduserer mengden urinsyre i blodet og kan dermed hindre anfall, skriver ernæringsfyiolog Hanna Hånes.

Hvis du er overvektig, kan en forsiktig slankekur være god behandling av gikten, men man må ikke ha for streng slankekur eller faste, det kan utløse anfall.

Til daglig må kostholdet være moderat når det gjelder proteinrike matvarer som fisk, kjøtt og egg, men rikt på rotfrukter og grønnsaker. Urinsyre dannes blant annet fra purinrike matvarer. Begrens mengdene kjøtt, fisk og egg til 100 gram per dag. Innmat, blodmat, kjøtt- og fiskekraft, sild, makrell, sardiner, rogn, kaviar og ansjos inneholder mye puriner og bør unngås helt. Også øl bør unngås helt. Vær også forsiktig med annen alkoholholdig drikke fordi alkohol hemmer kroppens utskillelse av urinsyre.

Av poteter, frukt og grønnsaker kan man spise det man har lyst på, men man må være litt mer forsiktig med mengdene bønner, erter og linser. Rikelig vann og annen drikke hjelper til å skille ut overflødig urinsyre.

Tips for matlagingen:
Østens kokekunst passer glimrende for den som har urinsyregikt. Kjøp deg en kokebok om woking eller kinesisk og thailandsk mat, en rekke bøker finnes på markedet i dag. I Asia spises det lite kjøtt, man er også forsiktig med fisk og egg. Hovedingrediensene i måltidene er grønnsaker som stekes under stadig omrøring ved høy varme i en wok. Små mengder kjøtt/fisk/egg brukes ved siden av eller i selve woken. Ris serveres til. I stedet for kjøtt/fisk kan man bruke bønner som variasjon. Man kan også bruke forskjellige typer nudler i woken.

Et annet tips er supper med mye grønnsaker, sats gjerne heilnorsk med betasuppe, mengden kjøtt trenger ikke være stor. Italienske pastaretter, gjerne med såkalt pesto eller oljesaus, er også herlig. Og en kjøttsaus til spagettien trenger ikke inneholde så mye kjøtt, men desto mer tomater, løk og andre grønnsaker. Særlig om sommeren er all slags salater nydelig, bruk kald ris, poteter eller pasta i salaten, så blir man ikke så fort sulten igjen. I salaten kan det også inngå en passe dose kjøtt, fisk eller hardkokt egg.

Sukker?
Store mengder fruktose i kosten kan kanskje medvirke til økt urinsyrenivå. Halvparten av vanlig sukker består av fruktose, og dette er den viktigste fruktosekilden i kostholdet. Sukker fins i saft, brus, syltetøy, godteri, kaker etc. Det er ikke avklart hvilken betydning fruktose har for pasienter med urinsyregikt. Men fra lang tid tilbake har det blitt anbefalt å redusere mengden fruktose så mye som mulig. Her kan den enkelte prøve seg fram.

Folkemedisin
I folkemedisinen er kirsebær og sellerifrø brukt mot urinsyregikt. Vil du prøve kirsebær, starter du med 15-25 bær daglig og senere 10 per dag. Svarte moreller skal være bedre enn sure kirsebær. Du kan også kjøpe saftkonsentrat. I Australia benyttes også sellerifrø, kanskje kan du få tak i det i helsekostforretninger.

Økt urinsyrenivå
Også ved svangerskapsdiabetes, type 2 diabetes og overvekt kan urinsyrenivået være høyere enn normalt. det diskuteres om dette har betydning for utvikling av forstadier til type 2 diabetes (metabolsk syndrom). Spørsmålet er ikke avklart.

 

Mozon.no,07.02.2006