Grønnsak-blanding kan beskytte mot kreft

Et måltid med både brokkoli og tomater beskytter bedre mot prostatakreft enn én av grønnsakene alene, sier kreftforskere.

Forskerne fra universitetet i Illinois sier studien de har gjort på rotter støtter idéen om at blandinger av grønnsaker jobber sammen for å bevare helsen.

- Vi bestemte oss for å se på disse matvarene sammen for å finne ut mer om kostholdet som folk flest har, sier John Erdman, som er professor i matvitenskap og ernæring og ledet studien.

- Naturligvis er det viktig å analysere hvordan en spesifikk matvare påvirker helsen vår, men slike resultater gir oss bare verktøyet til videre studier.

Særlig er tomater skrytt opp som beskyttende mot prostatakreft, og forskere tror lykopen, det som gjør dem røde, kan takkes for det. Men i fjor fant Erdman og hans kolleger ut at lykopen som kosttilskudd ikke motvirket kreft hos rotter.

Brokkoli blir også sett på som gunstig for å hindre kreft, fordi den inneholder noe som heter glucosinolater og muligens andre sunne stoffer.

I denne studien ga forskerne rotter tørkede tomater i pulverform, tørket brokkoli eller en kombinasjon av de to. En fjerde gruppe rotter ble matet med en medisin som minsker begynnende vekst av prostata og blir testet for potensialet for å forebygge prostatakreft.

Alle rottene ble injisert med menneskelige prostatakreft-svulster. Dette fører til en sykdom som er nesten helt lik menneskelig prostatakreft.

Alle rottene utviklet kreft, men blant dem som fikk grønnsakene vokste svulstene saktere og holdt seg mindre enn blant dem som fikk medisinen. Rottene som fikk både tomater og brokkoli hadde de minste svulstene.

- Hver for seg har disse grønnsakene et enormt kreftbekjempende potensial. Sammen får de frem det beste i hverandre og maksimerer effekten, sier Erdman.

Studien vil bli publisert i desemberutgaven av Journal of Nutrition.

 

Mozon.no, 16.07.2004