EN ØYEÅPNER?: Den nye studien er den første til å se på hvordan linsen i øyet, netthinnen og andre deler av øyet, absorberer innhold i teen.  Foto: Colourbox.com
EN ØYEÅPNER?: Den nye studien er den første til å se på hvordan linsen i øyet, netthinnen og andre deler av øyet, absorberer innhold i teen. Foto: Colourbox.comVis mer

Grønn te kan beskytte mot øyesykdom

Forskere har funnet nok en positiv egenskap hos grønn te.

Grønn te har i lang tid blitt beregnet som reneste vidundermedisinen. Den er først og fremst kjent for å være stappfull av antioksidanter, og at den kan beskytte mot flere krefttyper og diabetes. I tillegg kan den øke karbohydrat- og fettforbrenningen, virke blodfortynnende og forebygge blodpropp og høyt blodtrykk, samt en rekke andre ting.

Les også: Grønn te er bra for tennene

Nå mener ekspertene at grønn te også kan beskytte mot øyesykdom, skriver avisen Telegraph.co.uk.

Grønn te, også bra for tennene

Beskytter mot grønn stær

Den nye studien er den første til å se på hvordan linsen i øyet, netthinnen og andre deler av øyet, absorberer innholdet i teen. Resultatene antyder at teen kan beskytte mot grønn stær (glaukom) og andre vanlige øyesykdommer.

Grønn stær er en sykdom der trykket inne i øyet blir for høyt. Det høye trykket kan over tid skade fibrene i synsnerven, og når tilstrekkelig mange tråder er skadet, kan det oppstå blinde flekker i synsfeltet. Ubehandlet vil tilstanden etter hvert føre til blindhet, skriver Norsk helseinformatikk. Man regner med at en til to prosent av befolkningen over 40 år har grønn stær.

Ekspertene bak studien tror det er såkalte katekiner som sørger for den positive effekten på øyet. Katekiner er en spesialisert gruppe flavonoider vanligvis funnet i plantearter, og hovedsakelig i teplanter. Flavonoider er et samlenavn for flere grupper av antioksidanter. Forskerne så at katekiner kan gå fra magen og inn i øyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er også nytt: Ta vitaminene via linsene

Lovende forsøk på rotter

Katekiner inneholder blant annet vitamin C, vitamin E og antioksidantene lutein og zeaxanthin, og er fra før av kjent for å beskytte øyet. Men det har til nå vært uvisst om katekiner i grønn te virkelig kan passere fra magen og ut i fordøyelsessystemet og til øyet.

I alle fall inntil nå. For i undersøkelser på rotter, har forskerne altså oppdaget at øynene til gnagerne som fikk grønn te dro stor nytte av katekiner fra teen.

Les også: De med øyeproblem ser ikke trafikkfarer

- Resultatene våre viser at grønn te kan beskytte øyet mot oksidativt stress, sier forskerne.

Oksidativt stress er det som skjer når antioksidantene ikke strekker til, og det blir en kjemisk ubalanse mellom produksjon av ødeleggende frie radikaler og antioksidanter. Dette kan forårsake en rekke sykdommer.

Studien er utført ved The Chinese University i Hong Kong og et øyesykehus i Hong Kong, og er publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.