Grønn te er rik på antioksidanter som kan beskytte tennene. Foto: Colourbox.com
Grønn te er rik på antioksidanter som kan beskytte tennene. Foto: Colourbox.comVis mer

Grønn te er bra for tennene

Drikker du en kopp grønn te om dagen vil tannhelsen din forbedres.

Faktisk reduserer du risikoen for å miste tenner med nesten 20 prosent, ifølge en ny japansk studie. Det melder fagmagasinet Nutraingredients.com.

Og drikker du mer enn en kopp te beskytter du enda mer! For drikker du fem kopper eller mer reduseres risikoen for å miste tenner med 23 prosent, ifølge en studie som er publisert i tidsskriftet Preventive Medicine.

Studien er en observasjonsstudie, og funnene kan dermed ikke verifisere en hypotese. Likevel mener forskerne at funnene er biologisk troverdige. Tidligere studier har antydet at flavonoider, som er en type antioksidant som det finnes mye av i grønn te, kan hemme bakterier i munnen i å forårsake tannsykdom, ifølge forskerne.

Dette visste du kanskje heller ikke om te:
Derfor bør røykere drikke det
Te minsker sjansen for mareritt
Kaffe og te forebygger diabetes


Viktig med nok inntak av antioksidanten

- En rekke eksperimentelle studier har vist at flavonoider i grønn te hemmer bakterier i munnen, mens andre studier har antydet at for å oppnå denne effekten bør konsentrasjonen på flavonoidene ligge på mer enn 100 mg/100 ml, skiver forskerne.

En kopp grønn te har en konsentrasjon på cirka 50-150 mg/100 ml.

Te kan også hjelpe mot dårlige mager, spedbarnskolikk og damebart!

Grønn te er også bra for andre ting

Mesteparten av studier som er gjort på grønn te har sett på teens evne til å redusere risikoen for Alzheimer sykdom og visse kreftformer, i tillegg til å bidra til vektkontroll og forbedre helsen til hjertet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I studien så forskerne på dataene til 25 000 personer mellom 40 og 64 år. De fokuserte forskningen sin på de som hadde mistet tenner, men som fremdeles hadde inntil 20 tenner igjen. Forskerne fant at om man drikker en til to kopper grønn te om dagen reduseres risikoen for å miste tenner med 18 prosent. Den samme risikoen gjaldt også om man drikker tre til fire kopper om dagen. Drikker man fem kopper eller mer reduseres risikoen med fem prosent mer, til 23 prosent.

Grønn te er altså rik på flavonoider, som er en gruppe polyfenoler som har gode antioksidantegenskaper og også andre biologiske effekter som er gunstige for helsen. En kopp grønn te inneholder 30 til 40 prosent polyfenoler, mens vanlig svart te inneholder mellom tre og ti prosent.

Her er drikken som ødelegger tennene