Grønn er den nye motefargen

Nye trendprodukter fører til økt forbruk.

Publisert
Sist oppdatert

H & Ms innkjøp av organisk produsert bomull fra 30 tonn i 2006 til 60 tonn i 2007, ifølge Retailing today. Det økologiske bomullssalget har økt med 35 prosent årlig siden 2001. Men samtidig viser billigmotekjeden en økning i den totale omsetningen. Dette årets junisalg var 17 prosent høyere enn fjorårets juni og det er i dag 1.420 H & M-butikker mot 1.244 butikker i 2006. Trenden er klar: Vi kjøper mer økologisk, men øker forbruket totalt sett. Det er ikke gunstig verken for privatøkonomien eller kloden.

Frem og tilbake er like langt

- Hvis det totale forbruket øker så er vi like langt, sier Nina Bugge i Grønn hverdag til DinSide. - Vi må dreie forbruket fra ting til tjenester.

Grønt er den nye motefargen, men bidrar den til økt forbruk?<br />
<br />
<i>Foto: Iconogenic/iStock</i>
Grønt er den nye motefargen, men bidrar den til økt forbruk?

Foto: Iconogenic/iStock Vis mer

FORBRUK

Den rikeste femtedelen av verden står for 80 % av forbruket! I Norge har forbruket økt 40 % på ti år og prognoser viser at vi skal doble dagens forbruk innen 2030. Jakten på materielle verdier skader naturen. De fire b'ene, bil, bolig, biff, og Boeing (flyreiser), er de faktorene som fører til størst skade.
Kilde: Fremtiden i våre hender


Det US-amerikanske kosmetikkonsernet Estée Lauders Origins-serie har lansert en angivelig økologisk produsert kosmetikklinje. Men konsernets siste kvartalsrapport viste at konsernet i den perioden hadde økt salget med 7 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Selskapets nettosalg var på 6,7 milliarder kroner på verdensbasis.

- Det er en uheldig utvikling at firmaer bruker små underlinjer til å rettferdiggjøre seg økologisk, sier Mekonnen Germiso i Fremtiden i våre hender til DinSide.

Fremtiden i våre hender mener at dette er såkalt grønnvasking.

- Forbruket må ned og man handle økologisk, sier Germiso.

Men økologiske produkter koster betydelig mer enn tøy. Hos Helios i Oslo koster en skjorte laget på økologisk produsert bomull rundt tusenlappen.

>>> Dyrt å handle bevisst

- Mens det å produsere bomull regulært koster 5 kroner, koster det ti kroner å produsere økologisk. Den ekstrabetalingen butikkene tar for å selge økologisk er unødvendig. Det bør være butikkenes samfunnsansvar å tilby slike varer tilby slike varer og kundenes ansvar å kjøpe dette i stedet for andre produkter, sier Germiso.

Grønn mote

Det har også dukket opp designere som lager klær laget på økologiske materialer, som for eksempel norske FIN og italienske Orsola Castro.

- Hvis det erstatter annen produksjon bidrar til å erstatte og redusere produksjon av konvensjonell dyrking med sprøyting og kjemikalier, så er det gunstig, sier Nina Bugge. - Det er uansett gunstigere å transportere økologisk produsert bomull enn konvensjonelt produserte varer.

Men det er selve forbruksnivået som bidrar til miljøskader. Fremtiden i våre hender mener at redusert forbruk er veien å gå, også med hensyn til personlig økonomi:

- Man bør tenke seg om før man trekker kortet. Det er en bra miljøstrategi og man opparbeider seg et et økonomisk pusterom.

Med hensyn til klesforbruket som har vokst enormt de siste årene, mener Grønn hverdag at det finnes grønne spareråd:

- Reparer, omsøm, gjenbruk, bytte. Kjøpe færre plagg, men kjøp av god kvalitet, i stedet for mange og billige klær.

Forbrukerombudet om grønnvasking

Forbrukerombudet har sett seg lei på firmaer som markedsfører produkter som miljøvennlige uten å ha belegg for det.

- Vi har derfor bestemt oss for å gi dette området ekstra fokus fremover, og er nå i gang med å kartlegge markedet, legge strategier og etablere samarbeide med andre aktører, sa seksjonssjef Bente Øverli hos Forbrukerombudet til Aftenposten.

Også Forbrukerrådet vil ha fokus på dette feltet framover, og innklaget to produsenter for villedende markedsføring.

Slik sparer du penger og miljø:

 • Redusere forbruket: Bruk mindre av alt. Trenger du virkelig alt du kjøper?
 • Kjøp kvalitet: Pass på å kjøpe kvalitet når du skal ha deg en pc, og behold pc'en så lenge som mulig. Produksjonen av en pc med en 17 tommers skjerm står for 700 kilo co2-utslipp ifølge Grønn Hverdag. Du sparer transportutgifter- og utslipp.
 • Kjøp brukt: Du bør heller kjøpe en bruktbil enn en splitter ny, siden verdifallet er så stort de første årene av en bils brukstid. Sportsutstyr er det heller ingen vits i å kjøpe nytt, så lenge du ikke er en profesjonell sportsutdøver. Møbler og klær er andre
  ting du med hell kan kjøpe brukt.
 • Spar strømmen: Alle tiltak som reduserer strømforbruket er bra for miljøet. Det økende energiforbruket, både i Norge og globalt, er en stor klimatrussel, selv om 59 prosent av det norske energiforbruket (til sluttbruker) er fornybar energi (kilde: SSB).
 • Kilde: Fremtiden i våre hender, Grønn hverdag og de respektive selskapers egenrapportering.

  AKTUELT


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer