Grønn & grå stær

Grønn stær og grå stær – kjente ord, men hva er det egentlig? Vi forklarer.

Ordet "stær" har ikke noe med fuglen å gjøre, men kommer fra det tyske ordet ”starren”, som betyr å stirre.

Grå og grønn stær er to helt forskjellige øyesykdommer, som mange ikke vet så mye om. Her gir vi deg en kort innføring.

Mangler kunnskap, blir blinde

Grå stær
Det kalles for grå stær når linsen i øyet blir brun/gul/grå og gradvis tettes. Lystet kommer ikke inn og man ser dårligere og dårligere. Sykdommen kan rammes av alle, selv om det som regel inntreffer i høy alder.

I følge Sandvika Øyelegesenter har 70 prosent av alle over 70 år grå stær.

Vanlige symptomer er tåkesyn, dårligere syn ute enn inne - særlig i solskinn, nærsynthet og du kan oppleve at det du fokuserer på svekkes av en grå tåke.

Grå stær behandles ved å erstatte den gamle linsen med en liten plastlinse. Pasienten får lokalbedøvelse og inngrepet tar rundt 10 minutter.

I Norge er det uvanlig å bli blind av grå stær. På verdensbasis er grå stær imidlertid den vanligste årsaken til blindhet. Det regnes at omkring 20-30 millioner mennesker har blitt unødvendig blinde på grunn av denne sykdommen.

Forskere hevder at tynnere ozonlag gir mer grå stær. I Norge er vi heldigvis langt heldigere enn de som bor nærmere ekvator, der ozonlaget er mye tynnere.

- I mer tropiske strøk er ozonmengden bare 60 prosent av hva vi har her. Der står i tillegg sola høyere på himmelen, slik at UV-strålene har kortere vei gjennom atmosfæren, sier Georg Hansen, leder av Tromsø-kontoret til Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), til Dagens Medisin.

Grønn stær
Grønn stær er en skummel sykdom for den kan komme snikende. Den forårsakes av for høyt trykk inne i øyet, noe du kan gå lenge med uten å merke. Dette vil over tid skade synsnerven. I dag er det fult mulig å leve med sykdommen uten å miste synet, så lenge den oppdages på et tidlig tidspunkt.

Man antar at rundt to prosent av befolkningen over 40 år i den vestlige verdenen får grønn stær. Sykdommen er arvelig, så har du grønn stær i familien bør du sjekkes jevnlig.

Vanlige symptomer er gradvis redusert syn - der det til slutt blir vanskelig å fokusere. Noen kan oppleve å få en mer akutt form for grønn stær og vil få sterke smerter og i tillegg bli kvalme, samt få røde og hovne øyne.

Grønn stær behandles ved å senke trykket med spesialdråper, laserbehandling eller annen operasjon. Eventuelle skader som har oppstått er ikke mulig å reparere.

Visste du at tørre øyne gir verre syn?

Få på deg brillene og unngå øyesykdom

 

Mozon.no, 13.03.2006